Trouwen in het Stadhuis

Het stadhuis dateert van 1670, zoals in gouden Romeinse cijfers boven de voordeur is te lezen. Er stond op deze plek al eerder een stadhuis dat eind veertiende eeuw, rond 1370, is gebouwd. Dit gebouw  werd in de zestiende eeuw uitgebreid met een pand links en een pand rechts van het stadhuis.

Pieter Minne

In 1670 werd het stadhuis zowel aan de binnen- als aan de buitenkant ingrijpend verbouwd. Zo werden de drie afzonderlijke gevels aan de voorzijde vervangen door één monumentale voorkant, waarvoor de Haagse architect Pieter Minne het ontwerp maakte. Precies vijf maanden nadat de eerste steen werd gelegd, werd op 9 oktober de laatste Bentheimer steen gemetseld waarmee aan de Markt een in classicistische barokstijl opgetrokken voorgevel was verrezen. Met de brede monumentaliteit van de gevel werd in de ogen van onze zeventiende eeuwse voorouders een "hoge" en verantwoordelijke taak gesymboliseerd die de bewoners moesten vervullen: het besturen van een stad.

Door het stadhuis, op weg naar de trouwzaal, is een kleine vestibule gebouwd waarvan de hele verluchting heel passend verwijst naar de "oprechte trouw" die in de zaal daarachter beloofd gaat worden. Marius de Leeuw maakte bij de tekst van Jan van Sleeuwen de plafondschilderingen. Het houtsnijwerk op beide deuren van de trouwzaal, dat de vier jaargetijden en de vier episoden van een mensenleven verbeeldt, is van de hand van Frans van der Burgt. In het Bossche stadhuis worden al huwelijken gesloten sinds 1629.

De trouwzaal zelf dateert uit 1563 en is voorzien van authentiek goudleerbehang. De schoorsteenmantel van groen-grijs marmer is gemaakt in Lodewijk XVI-stijl. De achterwand laat een prachtig staaltje ambachtelijk schrijnwerk zien uit de zeventiende eeuw in de vorm van een uit duurzaam wagenschot vervaardigde lambrizering met fraai gebeeldhouwde fries. Deze wand is afkomstig uit de Gaffel, de grote ontvangstzaal van het stadsbestuur, die toen op de plek gesitueerd was waar nu de kamers van de burgemeester en de gemeenstesecretaris zich bevinden. In het begin is de trouwzaal gebruikt als griffie die de administratieve werkzaamheden verrichtte die voortvloeiden uit de rechterlijke taken van de Schepenen. In 1670 kreeg de trouwzaal de huidige functie. U vindt het mooie stadhuis in het centrum van de stad: Markt 1.