’s-Hertogenbosch zonder aardgas

Gemeente ’s-Hertogenbosch wil in 2045 klimaatneutraal zijn. We willen dan dat er in onze gemeente geen aardgas gebruikt wordt om huizen en bedrijven mee te verwarmen. Op deze pagina leest u hoe we stappen zetten naar een gemeente zonder aardgas.

Hoe gaan we naar een aardgasvrije gemeente?

Den Bosch is niet zomaar van het aardgas af. Het proces naar een gemeente zonder aardgas is lastig, want we weten nog niet precies hoe dit eruit ziet. We doen wat we nu al kunnen doen en zoeken samen met inwoners, ondernemers en partners naar oplossingen voor vragen waar we nog geen antwoord op hebben.

In onze Transitievisie Warmte (2023) (pdf) hebben we beschreven hoe we naar een klimaatneutrale en aardgasvrije gemeente gaan. Elke vijf jaar wordt er een nieuwe Transitievisie Warmte gemaakt zodat we kunnen inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. Niet alles in de huidige visie staat daarom vast. De technische ontwikkelingen en mogelijkheden veranderen snel. Daarom is onze aanpak flexibel en blijft deze zich ontwikkelen. Hoe de toekomst er ook uit ziet, een ding weten we al wel: Alle woningen moeten goed geïsoleerd zijn om deze zonder aardgas te kunnen verwarmen.

Wat betekent dit voor mij?

Of u nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent: u kunt er rekening mee houden dat de komende 30 jaar alle gebouwen van het aardgas af gaan. Nieuwbouw wordt nu al aardgasvrij opgeleverd.

We kunnen nu nog niet zeggen hoe uw huis of bedrijfspand in de toekomst verwarmd gaat worden. Maar u kunt nu zelf al beginnen met stappen zetten. Het besparen van energie is een eerste stap. Dit kan met kleine maatregelen (zoals bijvoorbeeld tochtstrips of LED lampen). Maar ook door grotere maatregelen zoals uw huis of pand goed isoleren.

Wilt u weten wat u kunt doen om energie te besparen en of daar subsidies voor zijn? Dan kunt u als woningeigenaar of huurder terecht op de website van ons energieloket: Brabant Woont Slim. Bespaartips kunt u vinden op de website van Verbeter je huis.

Wilt u weten wat u als ondernemer kunt doen om uw pand te verduurzamen, welke subsidies er zijn en welke ondernemers u voorgingen? Kijk dan eens op het Zakelijk Energieloket.

Voorbeelden

Benieuwd naar hoe andere Bosschenaren hun huis of bedrijf van het aardgas hebben gehaald? Lees dan de verhalen van bewoners op de website van Brabant Woont Slim en die van ondernemers op het Zakelijk Energieloket.

Proeftuin aardgasvrije wijk ‘t Zand

De wijk ’t Zand is in 2021 benoemd tot proeftuin, dit wil zeggen dat we de komende jaren een deel van de buurt klaar maken om van het gas af te gaan. Hiervoor hebben we een subsidie van het Rijk ontvangen. De lessen die we in ’t Zand leren, nemen we mee naar de andere wijken in onze gemeente. Meer weten? Ga naar de pagina Proeftuin ’t Zand.

Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.