Herinrichting Aartshertogenlaan - Orthenseweg

Op dinsdag 14 april 2020 start de gemeente ’s-Hertogenbosch met het opnieuw inrichten van de kruising Aartshertogenlaan – Orthenseweg. In het plan besteden we aandacht aan de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en de vergroening van het gebied. Samen met de omgeving is een definitieve inrichting tot stand gekomen. Op vrijdag 17 juli 2020 zijn de werkzaamheden afgerond. Via deze pagina houden wij u op de hoogte van het project.

De huidige inrichting

De kruising Aartshertogenlaan – Orthenseweg is een belangrijke schakel voor het dagelijkse verkeer in de stad. Er rijdt veel verkeer, onder andere ook diverse buslijnen. De kruising is daarnaast onderdeel van het hoofdfietsnetwerk, de fietssnelweg F59. De inrichting bestaat nu vooral uit veel asfalt. Dit zien we graag groener. We willen daarnaast ook de verkeersveiligheid verbeteren.

Wat gaan we doen? 

De herinrichting bestaat onder andere uit de volgende werkzaamheden:

  • Nieuwe verkeerslichten: De verkeerslichten op de kruising Aartshertogenlaan – Orthenseweg zijn aan vervanging toe. De nieuwe verkeerslichten zijn voorzien van een betere technologie. Zo springt een verkeerslicht eerder op groen als er verder niemand anders op de kruising staat.
  • Van asfalt naar groen: Doordat we de kruising compacter maken en de busbanen opheffen, ontstaat er meer ruimte voor groen. In het najaar planten we 62 extra nieuwe bomen. De plantvakken in het gebied vullen we met hagen, bloemrijke mengsels en gras.
  • Voorrangsplein: Ter verbetering van de bereikbaarheid van de omliggende woonwijken en het winkelcentrum leggen we een voorrangsplein aan.
  • Extra parkeerplaatsen: We breiden het aantal parkeerplaatsen uit langs de Orthenseweg. Er komen 32 plaatsen bij.

Bossche voetgangerslichten

Het verkeerslicht voor voetgangers is ook iets veranderd. Sinds 1 juli 2019 is het wettelijk mogelijk om deze te plaatsen bij het vertrekpunt van de oversteek. Dit betekent dat de voetganger het licht alleen ziet bij de start van een oversteek. Eigenlijk hetzelfde als dat nu geldt voor fietsers en automobilisten. Normaal gesproken heeft een voetganger bij het oversteken steeds zicht op het verkeerslicht. Je ziet dan het licht op rood springen. Dat leidt vaak tot gevoelens van onveiligheid en voetgangers die  rennen of teruglopen. Nu staan de verkeerslichten op het vertrekpunt. Als je bij groen licht oversteekt, is er genoeg tijd voor een veilige oversteek. Meer informatie leest u in 'Nieuwe verkeerslichten voetgangers' (pdf).

Bomen

Inmiddels zijn een aantal bomen verplant, omdat deze in de nieuwe situatie niet op hun locatie konden blijven staan. 37 bomen staan in een tijdelijk depot aan het Vogelplein. Deze bomen planten we in het najaar terug. Meer informatie leest u in de bewonersbrief (pdf).

Planning

De werkzaamheden voor de herinrichting verdelen we in twee fases. Op dinsdag 14 april 2020 zijn we gestart met de eerste fase. De werkzaamheden zijn nu in volle gang. Op maandag 15 juni 2020 starten we met de tweede fase. In deze fase gaan we aan de slag met een deel van de Orthenseweg en de aansluiting met de Akeleistraat. Op de parallelweg leggen we extra parkeerplaatsen aan. Het werk duurt tot en met vrijdag 17 juli 2020. Meer informatie leest u in de bewonersbrief (pdf).

Richtlijnen Coronavirus

De firma Mouwrik Waardenburg BV voert de werkzaamheden uit. Het is belangrijk om de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus op te volgen. We vragen u om fysiek contact met werknemers te vermijden en 1,5 meter afstand te houden. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de aannemer via het telefoonnummer: 0418 654 620.

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit project? Stuur dan een bericht naar de afdeling Openbare Ruimte met het digitale contactformulier met als onderwerp ‘Aartshertogenlaan – Orthenseweg’.