Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Opening bijzondere laadpleinen in 's-Hertogenbosch

19 juni 2017
Afbeelding van logo laadpleinen

Slim laden, snel uitbreiden en een rustig beeld in de straat behouden. Dat zijn enkele bijzonderheden van de nieuwe laadpleinen in ‘s-Hertogenbosch. Op 22 juni opent gemeente ‘s-Hertogenbosch, samen met Enexis en Allego, de vier laadpleinen. Deze staan in Slot Haverleij in Engelen. De opening start om 10.00 uur op de Jenaplanschool Sint Antonius Abt, aan de Oberon 17 in Engelen. En duurt tot ongeveer 11.30 uur.

Programma

  • 10.00 uur: Welkom.
  • 10.05 uur: Interview Enexis, Allego en gemeente ‘s-Hertogenbosch.
  • 10.15 uur: Leerlingen praten over een duurzame toekomst.  
  • 10.25 uur: Auke Hoekstra (TUe) vertelt over elektrisch rijden in de toekomst.
  • 10.50 uur: Officiële onthulling laadpleinen.
  • 11.00 uur: Toelichting proces door projectleiders Enexis, Allego en gemeente.
  • 11.30 uur: Afsluiting.

Meldt u aan voor de opening via dit digitale formulier.

Laadpleinen voor 16 elektrische auto’s

Op vier binnenpleinen in Slot Haverleij zijn laadpleinen van elk twee laadpalen geplaatst. Om in te spelen op de groeiende vraag naar laadpalen zijn deze pleinen klaar om het aantal (bij toekomstige behoefte) snel uit te breiden naar maximaal 24 laadpalen. Er is voldoende bekabeling aangelegd en een verkeersbesluit genomen voor alle toekomstige laadpalen.

Plug and play

Innovatief aan de laadpleinen is de invoering van het ‘plug and play’-systeem. Hierbij is het aanvragen en plaatsen van een laadpaal binnen een week voor elkaar. Ook het slim laden van de auto’s wordt, samen met de gebruikers, getest. Mede door de intensieve samenwerking met de bewoners in Slot Haverleij houdt de laadinfrastructuur rekening met de verwachte groei van het elektrisch rijden.

Invoering Smart Charging; slim laden

Naast het ontwikkelen van de laadpleinen krijgt ook het ‘slim laden’ de aandacht. In verschillende fases wordt het efficiënt opladen van elektrische auto’s, oftewel Smart Charging, ingevoerd. In de huidige situatie laden auto’s tegelijkertijd op, vaak aan het eind van de dag. Dat betekent een hoge piek op het lokale netwerk. Met Smart Charging laden auto’s niet tegelijkertijd op. Bekijk hier een filmpje over Smart Charging.

Unieke samenwerking

Het ontwikkelen van de laadpleinen is mede ontstaan door een samenwerking tussen de gemeente ’s-Hertogenbosch, netbeheerder Enexis/Enpuls en laadpaalaanbieder Allego. Om te komen tot de uitvoering van dit project in Slot Haverleij, is nauw samengewerkt met de Bestuursraad Engelen/Bokhoven en elektrisch rijders uit de buurt.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2017/06/article/opening-bijzondere-laadpleinen-in-s-hertogenbosch-487.html