Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch investeert in nieuwe natuur

9 november 2017
Foto kanaalpark, bomen, water en groen

Gemeente ’s-Hertogenbosch gaat het groen in en rond ’s-Hertogenbosch uitbreiden. Dit doet ze door een aantal nieuwe natuurprojecten. Dit is goed voor de natuur, maar ook voor de stad en haar inwoners. Een voorbeeld is natuur in de stad. Daar willen inwoners hun omgeving groener maken. Met bijvoorbeeld groene daken en gevels, stadslandbouw, bloemrijke bermen en natuuroevers.

Groene Delta 2

Het programma met de nieuwe natuurprojecten heet het Groene Delta 2 programma (2018-2021). Bedoeling is om met nieuwe natuur bij te dragen aan leefbaar en prettig wonen. Ook voor gezondheid en klimaat pakt het positief uit. En juist door combinaties te maken met recreatie, cultuurhistorie, water, wonen en energie krijgt het programma meerwaarde.

Met partners

Met onze groene partners werken we samen aan het programma Groene Delta 2 (2018-2021). En daarbij gaat het over rivieren, beken, plassen en moerassen. Maar ook over de drogere gebieden, met heide en bosgebieden. Belangrijk in de plannen is om meer verbindingen te maken tussen natuurgebieden. Zo kunnen plant- en diersoorten zich beter verplaatsen.

Binnen 10 minuten in de natuur

Uitgangspunt is ook dat iedereen binnen 10 minuten in een natuurgebied staat. Door klimaatverandering is de natuur nodig om water op te slaan bij hevige regenval. Bovendien zorgt groen voor verkoeling tijdens zeer warm weer. Een groene woon- en werkomgeving draagt bij aan een betere gezondheid. Het nodigt uit tot bewegen en verlaagt stress aantoonbaar.

Relatie tussen stad en land

Met de Groene Delta 2 zetten we ook in op een levendige relatie tussen stad en land. Daardoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de landbouw. Bijvoorbeeld stadslandbouw, stadsboerderijen en lokale afzet van streekproducten.

Projecten

Onderdeel van het programma dat we met partners uitvoeren, zijn onder andere: 

  • de uitbreiding van het Kanaalpark met 15 hectare natuur
  • de ontwikkeling van 47 hectare natuur in de Diezemonding (Henriettewaard en Ertveldpolder)
  • de ontwikkeling van 10 hectare natuur in de Dungense Polder
  • de aanleg van natuuroevers langs de StadsAa

Ook voeren we de nota ‘Natuur in de Stad’ uit. Daarover dachten inwoners mee met diverse projecten en bewonersinitiatieven. Het gaat dan om bijvoorbeeld bloemrijke bermen, natuuroevers, poelen en groene speelpleinen. De gemeenteraad besluit in december over het programma. Daarna werkt de gemeente de plannen verder uit samen met bewoners en belanghebbenden. 

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2017/11/article/s-hertogenbosch-investeert-in-nieuwe-natuur-604.html