Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Staatssecretaris VWS bezoekt Bossche Proeftuin

29 januari 2018

Volop aandacht voor ketenaanpak overgewicht bij kinderen

Over overgewicht bij kinderen heeft iedereen wel een mening. Kinderen, ouders en hulpverleners proberen van alles en raken soms gefrustreerd. Bovendien vragen we ons af of er wat aan overgewicht bij kinderen eigenlijk wel iets te doen valt? Wat is goed voor het kind? Wat is de rol van ouders? 

Proeftuin 

De Proeftuin ‘Ketenaanpak overgewicht bij kinderen’ laat zien dat het zeker mogelijk is om overgewicht bij kinderen succesvol aan te pakken. De aanpak is een samenwerking tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), GGD Hart voor Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

De aanpak kijkt verder dan kilo’s alleen. Het gaat om een samenwerking met zorgprofessionals. Zoals de huisarts, kinderarts, fysiotheratpeut en diëtist. Maar ook wijkprofessionals uit het sociale domein zoals scholen, wijkteams en wijkprofessionals doen mee. Iedereen  werkt volgens dezelfde visie en methoden wanneer er  kinderen met overgewicht betrokken zijn.

De staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis is ook geïnteresseerd. Hij was 29 januari op bezoek bij het  JBZ, en ging met ouders en partijen in gesprek over het succes van de ketenaanpak. De succesfactoren in de aanpak kunnen een landelijke vertaalslag krijgen. Een brede wijkgerichte aanpak van overgewicht is een van de belangrijkste elementen uit de proeftuin. 

Wethouder Paul Kagie: “Vorig jaar zagen we in’s-Hertogenbosch een daling van overgewicht en obesitas bij kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar. Dat willen we natuurlijk vasthouden en nog verder verbeteren. Daarom is de ketenaanpak van preventie naar zorg is zo belangrijk.”

Ontstaan

Het Obesity Lifestyle Intervention Centre (OLIC) is een initiatief van het Jeroen Bosch ziekenhuis. OLIC is tot stand gekomen in samenwerking met GGD Hart voor Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch. 

De ketenaanpak heeft inmiddels een plek gekregen in de aanpak ‘Samen Gezond’. De GGD is de verbindende schakel in de wijken om de ketenaanpak te versterken. Gekeken wordt of deze aanpak ook in andere regio’s in Nederland succesvol kan zijn. De lokale ketenaanpak ’s-Hertogenbosch is samen met Amsterdam basis voor een landelijk model ketenaanpak overgewicht bij kinderen.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/01/article/staatssecretaris-vws-bezoekt-bossche-proeftuin-658.html