Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Afspraken tegen voedselverspilling

14 maart 2018
Ondertekend convenant

11 Organisaties uit ’s-Hertogenbosch en directe omgeving ondertekenden op 14 maart een aantal afspraken. Om voor drie jaar voedselverspilling aan te pakken via de zogeheten Afgeprijsd-app. Het gaat om drie supermarkten, 4 restaurants, een onderwijsinstelling, een cateringbedrijf, de Grow Campus en het bedrijf NoFoodWasted. De gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunt het convenant.

Afgeprijsd-app

De Afgeprijsd-app staat centraal bij de afspraken. Het Bossche bedrijf NoFoodWasted maakte de app. De app laat zien welke producten bij een lokale aanbieder tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. De producten zijn met korting te koop. En gaat daardoor tegen dat producten weggegooid moeten worden. Inmiddels gebruiken 47.000 consumenten in Nederland de app.

Onderzoek naar gevolgen

De deelnemende restaurants en onderwijsinstellingen gebruiken nieuwe varianten binnen de app. Daarmee krijgen bezoekers en leerlingen korting op maaltijden die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Studenten van de Grow Campus gaan de effecten van het gebruik van de app onderzoeken. 

Innovatie en duurzaamheid

August de Vocht, directeur van NoFoodWasted: “’s-Hertogenbosch is onze pilotstad. De stad gaat daarmee voorop in het gebruiken van de app die werkt als ‘laboratorium’ voor nieuwe mogelijkheden. Dat past ook goed bij ’s-Hertogenbosch. Een echt bourgondische stad, met veel aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Ik verwacht dat deze afspraken gaan werken als een olievlek en dat nog veel meer partijen in de stad erbij aansluiten”.

Passend bij Agrifood Capital en We Are Food

Jan Hoskam, wethouder economie en duurzaamheid: “Met slimme technieken kun je de voedselketen duurzamer maken. Dat bewijst NoFoodWasted. Het mooie hiervan vind ik dat de prijs laag is. En supermarktondernemers, restauranthouders en instellingen met eigen restaurants stappen hierdoor gemakkelijk in en boeken winst. Namelijk: minder afval, minder voedselverspilling en meer omzet. Ik maak dit graag mee mogelijk. Dit initiatief levert op een hele praktische manier resultaat op voor onze stad. Het past bovendien naadloos in de toekomstplannen van AgrifoodCapital en ons themajaar We Are Food”.

Meedoen?

De afspraken geven andere organisaties nog de ruimte om alsnog aan te sluiten. Elke supermarkt die het eerste jaar aansluit, krijgt een bijdrage in de onkosten. De Afgeprijsd-app is gratis te downloaden in de app-stores.

Deelnemende organisaties:

 • NoFoodWasted BV
 • Grow Campus
 • Soho Den Bosch
 • Plus van den Brom
 • Restaurant Buurt
 • Doncurado Den Bosch
 • Yalla Yalla Foodbar
 • Albert Heijn Nuland
 • Compass Group (Avans Hogeschool)
 • Plus Mulder
 • Gemeente ’s-Hertogenbosch

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/03/article/afspraken-tegen-voedselverspilling-700.html