Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Nieuwe elektrische bussen voor ’s-Hertogenbosch

30 maart 2018

Per 1 april heeft ’s-Hertogenbosch er weer negen elektrische bussen bij. Ze rijden op lijn 8 en 9 (Vught – Maasoever via Centraal Station v.v.). Op donderdag 29 maart presenteerden de bestuurders van provincie Noord-Brabant, gemeente ’s-Hertogenbosch en Arriva Nederland de bussen. De bussen zijn stiller, stoten geen uitlaatgassen uit en rijden op groene stroom. Ook hebben ze USB oplaadpunten, WIFI en een extra in- en uitstapdeur. De provincie wil in 2025 al het busvervoer emissieloos laten rijden. 

Wethouder Jan Hoskam: “Mobiliteit staat voor ongeveer 30% van onze klimaatopgave. Daarom werken we met de provincie Noord-Brabant en Arriva al sinds 2009 aan elektrisch busvervoer. Zo maakten we in ’s-Hertogenbosch verschillende vernieuwende projecten mogelijk. Met drie grote helemaal elektrische bussen in de stadsdienst was ’s-Hertogenbosch één van de eerste steden. Met deze uitbreiding zetten we nu weer een stap naar een klimaatneutrale gemeente.”

Unieke laad-methode

De elektrische bussen laden overdag op bij het laadstation aan de halte Maasoever (eindpunt lijn 8 en 9). Het laden is daarmee verweven in de dienstregeling. Deze laad-methode is uniek in Nederland. Het laadstation bestaat uit twee laders, waarbij er altijd één bus aan het laden is en één bus de dienstregeling rijdt. De chauffeur zet op het eindpunt de bus aan de lader en wisselt zelf van bus. Door het ‘snel-laden’ gedurende de dag is er steeds voldoende capaciteit beschikbaar.

Instructie en testritten

Alle chauffeurs testten de elektrische bussen en kregen een opleiding over het laden van de batterij. Het rijden van een elektrische bus wijkt niet veel af van een diesel-bus. Het laden is wel een nieuwe techniek. De bussen reden de afgelopen periode in een zogenoemde schaduwdienstregeling. Zo is onder andere het bereik en laden van de bussen goed getest. En zijn de chauffeurs geïnstrueerd. Op basis van de testritten, heeft Arriva er alle vertrouwen in dat de elektrische bussen een betrouwbare dienstregeling kunnen rijden.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/03/article/nieuwe-elektrische-bussen-voor-s-hertogenbosch-719.html