Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Schwung-app: sneller groen!

15 maart 2018

Voortaan krijgen fietsers sneller groen licht bij alle 50 oversteken die werken met fiets verkeerslichten. Het slimme verkeerslicht signaleert naderende fietsers. En reageert daarop zodat fietsers minder hoeven te wachten. Jan Hoskam: “Ik ben enorm trots dat nu alle 50 verkeerslichten werken met de Schwung App. Ik raad iedereen aan de app te downloaden en zelf te ervaren hoe het werkt. Met deze slimme en innovatieve technieken maken we het fietsgebruik aantrekkelijker. De bereikbaarheid groter en zetten we in op duurzame mobiliteit”.

Download de app!

Om sneller groen te krijgen downloaden fietsers de gratis app ‘Schwung’. Door deze app te gebruiken vraag je, op afstand, het verkeerslicht om groen te worden. Eigenlijk druk je nog voordat je bij het kruispunt bent virtueel de drukknop al in. Dit kan zonder dat je hiervoor je telefoon uit je zak of tas hoeft te halen.

De app is zelflerend en houdt rekening met de routes van de gebruikers en reageert daarop. Het duurt dus even voordat de app reageert. Belangrijk om te weten is dat de app geen groen garandeert, zonder dat je hoeft te stoppen. De app zorgt voor het eerder en nauwkeurig melden van aankomende fietsers. De kans is dan groter, dat je eerder groen licht krijgt.

Data

Deze ontwikkeling sluit aan op de data-city visie van ’s-Hertogenbosch. Het gebruik van de Schwung-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker maar wordt enkel gebruikt als detectiemiddel. Door het gebruik van GPS, blijft de telefoon in de broekzak of tas zitten. We bekijken met de informatie hoe we de doorstroming voor fietsers bij de kruispunten nog verder kunnen verbeteren.

Smart mobility

De plaatsing van slimme verkeerslichten is onderdeel van het landelijke Partnership Talking Traffic. Dit is een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling en invoering van vernieuwende verkeerstoepassingen. Met deelname aan het Partnership Talking Traffic en andere smart mobility programma´s verbetert de overheid de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Hiermee maakt de overheid zich klaar voor de toekomst. Reizigers zijn door het gebruik van data en slimme technieken, beter geïnformeerd. Ook leggen ze hiermee hun reis door de stad sneller en veiliger af.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/03/article/schwung-app-sneller-groen-701.html