Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Meer ruimte voor dier en natuur

6 april 2018

Deze week was het zover. De Konikpaarden en een deel van de Rode Geuzen uit het Kanaalpark verhuizen naar de Koornwaard. Deze maasuiterwaard van Natuurmonumenten ten noorden van het Kanaalpark is hiermee deel van het begrazingsgebied. Zo ontstaat er meer ruimte voor de dieren en de natuur! 

De uiterwaard is ongeveer 25 hectare groot.  Het gebied biedt ruimte voor 2 kleine haremgroepen Konikpaarden en 12 Rode Geus runderen. De dieren leven zomer en winter buiten en zorgen voor een gevarieerd gebied. Doordat ze met relatief weinig dieren in het gebied leven, eten de dieren in de zomer niet alles op. Zo ontstaat er ruimte voor bloemen, insecten en vogels. In de winter eten de dieren de restjes op en voorkomen ze dat de uiterwaard dicht groeit. Dat is nodig voor de doorstroming bij hoog water. 

Vrij toegankelijk

De Koornwaard is vrij toegankelijk voor wandelaars. Ook de hond is welkom, maar wel aan de lijn. Houdt afstand tot de dieren, ongeveer 25 meter. En aai en voer de dieren niet. Daar worden ze opdringerig van en dat is gevaarlijk voor bezoekers. 

Nieuwe vorm van beheer

Het Kanaalpark en de Koornwaard zijn onderdeel van een pilot project van de Provincie Noord-Brabant, gemeente ‘s Hertogenbosch en Natuurmonumenten. In deze pilot werken we in een aantal jaren toe naar een kostenneutraal beheer. Dit doen we door de inzet van vrijwilligers en de verkoop van vlees uit de natuur. Stadsboerderij Eyghentijds en FREE Nature beheren de gebieden met de grote grazers. 

Vrijwilligers gezocht

Om het Kanaalpark en de Koornwaard nog mooier te maken, zijn we op zoek naar vrijwilligers. Van parkwachters tot toezichthouders en natuurgidsen. Op 21 april, van 10-12u is er een voorlichtingsbijeenkomst op stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5 te Rosmalen. Voor meer informatie hierover kunt u mailen.

Meer informatie?

Hebt u vragen over de grote grazers, neem dan contact op met de beheerder Tanja de Bode door te mailen of bel 06-33 68 00 51.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/04/article/meer-ruimte-voor-dier-en-natuur-723.html