Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Glasbak viert 40ste verjaardag!

9 mei 2018
Afbeelding van een glasbak met de tekst "ik glasbak, jij glasbakt, 's-Hertogenbosch glasbakt, Lekker bezig!"

Glas in de glasbak, het lijkt zo normaal! En dat is het ook. Want het overgrote deel van de huishoudelijke glazen verpakkingen verdwijnt, op kleur, in de glasbak. Alweer 40 jaar geleden werd de allereerste glasbak van ons land neergezet in onze eigen gemeente. Op 17 mei 1978 bij de Zuiderpassage. De teller staat op het moment op 100 glasbakken. We zijn dus goed bezig, en dat al 40 jaar. Reden voor een feestje!

Dankzij de glasbak is Nederland wereldwijd koploper als het gaat om glasinzameling en -recycling. Om dit te vieren, wordt de landelijke Glas in ’t Bakkie-campagne van een gloednieuw jasje voorzien. Met als knallend hoogtepunt: de verjaardag van de glasbak op 17 mei.

Nationaal feest rondom de glasbak

Glasinzameling is voor de meeste Nederlanders de gewoonste zaak van de wereld. Iedere pot of fles die in de glasbak verdwijnt, kan gerecycled worden. Oneindig vaak zelfs. Nog maar een zeer klein percentage verdwijnt in de grijze container of ondergrondse restafvalcontainer. En dat is zonde. De glasbak is helemaal ingeburgerd in onze samenleving. En dat vieren we. De landelijke campagne Glas in 't Bakkie heeft de meimaand als glasmaand gebombardeerd en promoot deze mijlpaal op landelijke tv en radio.

Ook 's-Hertogenbosch viert feest

Omdat de eerste glasbak in in 1978 in 's-Hertogenbosch is geplaatst, willen we de glasbak een ouderwets verjaardagsfeestje geven. Want; wie jarig is.. krijgt een feestje!

Glasinzameling

Op 100 locaties staan glasbakken in onze gemeente. Check hier waar de voor u dichtstbijzijnde glasbak staat. In deze glasbakken mogen eenmalige glazen verpakkingen. Dus potten en flessen van onder andere saus, groenten, olie, kruiden, wijn en andere dranken, siroop, créme, deodorant en parfum. Deze flessen en potten mogen met deksel/dop en met restjes in de glasbak.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/05/article/glasbak-viert-40ste-verjaardag-741.html