Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Eens per jaar maaien helpt insecten

4 juli 2018
Vliegende bijen bomen gele bloemen

In de gemeente hebben we een groot en gevarieerd aantal bermen. Al sinds de jaren ’80 beheren we die ecologisch, ofwel met aandacht voor insecten. Dat betekent dat we een deel van de bermen slechts een keer per jaar maaien. En precies in deze tijd van droogte, het heeft al even niet meer geregend en ook de komende weken blijft het nog droog, is dit belangrijk voor insecten.

Bermen juist nu laten bloeien

In periodes van droogte zijn planten namelijk zuinig met hun nectar. Dat betekent dat bijvoorbeeld vlinders en bijen de nectar ‘tot de laatste druppel’ nodig hebben. En ook zitten insecten in deze tijd langer en vaker in tuinen. 

Groot deel eens per jaar maaien

Bermen liggen in de gemeente voor 43% binnen de bebouwde kom en ongeveer 57% ligt erbuiten. Een groot deel van de bermen, namelijk 33%, maaien we alleen maar in september. Ook kiezen we ervoor bermen in twee delen te maaien. Een strook van één meter langs de weg maaien we twee keer per jaar, en het deel verder van de weg alleen in september. Ook dan blijft er een groot deel van de berm staan voor insecten en vlinders tot september.

Klimaatverandering

Door de verandering van het klimaat krijgen we meer te maken met periodes van droogte. Als het regent, regent het vaak relatief kort en hevig. Dit betekent iets voor hoe we omgaan met de inrichting van de openbare ruimte. Groene daken, open voegen tussen stenen en waar mogelijk aanleg van groen helpt bij het snel kunnen wegzakken van een grote hoeveelheid regenwater. De keuze om zo min mogelijk te maaien helpt insecten in tijden van droogte.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/07/article/eens-per-jaar-maaien-helpt-insecten-787.html