Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Plasvriendelijke gemeente

20 september 2018
Foto van een toiletpot waarin WC-rollen zijn opgestapeld

Wij zijn aangenaam verrast door de benoeming als ‘meest plasvriendelijke gemeente’. Vandaag maakte de Continentie Stichting Nederland (CSN) de resultaten bekend van hun landelijk kwalitatief onderzoek naar toiletbeleid. Het blijkt dat ’s-Hertogenbosch haar publiekstoegankelijke toiletten het best voor elkaar heeft. Dit onderzoek deed CSN, omdat het vandaag Nationale Plasdag is. Gemeenten hebben hier een verantwoordelijkheid in door het VN-Verdrag Handicap.

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft geen expliciet toiletbeleid. Wel zetten we stevig in op gastvrijheid, en goede toiletvoorzieningen horen daar bij.

Binnenstad

Veel van de bezoekers aan de stad komen voor de binnenstad. En vanwege het historisch karakter is het lastig om op zichzelf staande publieke toiletten te maken. Denk daarbij aan de smalle straatjes en de regels die er zijn om te bouwen binnen beschermd stadsgezicht. Daarom hebben we het vooral gezocht in parkeergarages, overdekte fietsenstallingen en andere publieke gebouwen. Voorbeelden hiervan zijn de openbare bibliotheek, musea, bioscopen en het theater. Met symbolen op de voetgangersbewegwijzering wijzen we mensen toegankelijke en schone toiletten. Vaak al op een paar minuten loopafstand.

Gastvrijheid

Wij zien de benoeming vooral als een stimulans om onze gastvrijheid te blijven verbeteren. Bij grootschalige nieuwbouwprojecten onderzoeken we daarom steeds of een openbaar toilet hier inpasbaar is.

Mindervalidentoiletten

Het gehandicaptenplatform in ’s-Hertogenbosch onderhoudt een lijst met mindervalidentoiletten in openbare gebouwen met bijbehorende openingstijden. 

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/09/article/plasvriendelijke-gemeente.html