Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Verkeersborden Maaspoort klaar voor toekomst

2 oktober 2018

In ’s-Hertogenbosch staan ruim 40.000 (verkeers)borden. Uit onderzoek blijkt dat mensen, die elke dag dezelfde route rijden, maar vijftien procent van de aanwezige borden zien. Als er minder borden staan, vallen ze beter op. Daarnaast wordt het straatbeeld aantrekkelijker. Zo wordt het overzichtelijker en veiliger. Reden genoeg om eens kritisch naar de Bossche Borden te kijken. Het afgelopen jaar zijn in de wijk Maaspoort alle borden geïnventariseerd en verkeerskundig beoordeeld. Waar nodig zijn deze borden vervangen door nieuwe borden die voldoen aan de eisen van deze tijd. Duurzaam en klaar voor de toekomst.

Duurzaam

Van de 980 borden in Maaspoort zijn er 847 teruggeplaatst. De borden zijn geleverd door HR Groep. En de flespalen, waar de borden aan hangen, zijn geleverd door Hydro. Beide bedrijven maken hun producten van gerecycled aluminium. Het aluminium van oude masten en borden smelten zij om. Hierbij is 95% minder energie nodig dan voor het maken van aluminium uit ruwe materialen. Daarbij komt dat aluminium steeds opnieuw kan worden gebruikt, zonder dat het kwaliteit verliest. Dit scheelt geld en is ook heel duurzaam. Alle borden in Maaspoort hebben nu niet alleen een lange levensduur maar zijn ook 100% recyclebaar.

Klaar voor de toekomst

Niemand weet precies hoe het verkeer er in de toekomst uitziet. Maar de eerste zelfrijdende auto’s worden al volop getest. Dat betekent ook iets voor de plaatsing van nieuwe verkeersborden. De hoogte en afstand van de borden moet aan bepaalde eisen voldoen. In de Maaspoort pasten we alle borden hierop aan. Daarnaast krijgt een groot aantal verkeersborden een sensor. Zo geeft het bord zelf aan als het is scheef gezakt, omgewaaid of aangereden. Als het bord in beweging komt gaat er meteen een seintje naar de gemeente. Hiermee vergroten we de verkeersveiligheid en zetten we ook onze mensen en middelen efficiënter in. 

In maart is gestart met het inventariseren van de borden in de Binnenstad. En waarschijnlijk volgen in 2020 Nuland en Vinkel. Uiteindelijk inventariseren en vervangen we alle borden in de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archive/2018/10/article/verkeersborden-maaspoort-klaar-voor-toekomst.html