Onderhoud het groen in uw buurt

Kan het groen in uw buurt wel wat meer aandacht gebruiken? Hebt u groene vingers? Dan kunt u, alleen of samen met de buren, een groenvak in uw buurt adopteren.

Openbaar groen adopteren

Geef uw ideeën door. Na ontvangst van uw bericht neemt onze wijkregisseur contact met u op. Hij bespreekt uw wensen en onze mogelijkheden en de spelregels. Onze voorkeur gaat uit naar inheems groen. In dat geval geven wij graag advies en is er een financiële bijdrage beschikbaar. Inheemse planten zijn planten die hier van nature voorkomen. Ze zijn aangepast aan de lokale omgeving zoals het weer en de bodem. Ook dragen ze bij aan de rijkdom aan soorten. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen aan waardevolle insecten, vlinders en bodemdieren, die op hun beurt weer voedsel vormen voor vogels, egels, vleermuizen en amfibieën. Is adoptie van het groen mogelijk? Dan leggen we de afspraken vast in een beheerovereenkomst. Daarna kunt u aan de slag! Voor het adopteren van openbaar groen hoeft u niet te betalen.

Aanvragen adoptie openbaar groen

Aanhanger lenen

Hebt u gereedschap nodig om het groen te onderhouden? U kunt gratis een aanhanger lenen. In deze aanhanger zitten o.a. vegers, harken, schoffels, snoeischaren, afvalzakken en een kruiwagen. Lees hierover meer op de pagina Onderhoud uw buurt.

Huur en koop van groen- en reststroken

Het adopteren van openbaar groen staat los van de mogelijkheid om groen- en reststroken te huren of te kopen. Bij adoptie blijft het groen onderdeel van de openbare ruimte. We maken samen afspraken over het beheer en onderhoud. Bij huur of koop is het groen geen onderdeel meer van de openbare ruimte. In dit geval betrekt u de gemeentegrond bij uw eigen perceel. Dat betekent overigens niet dat er bouwmogelijkheden zijn. Op de pagina Groen- en reststroken huren of kopen vindt u meer informatie over het huren en kopen van groen- en reststroken.

Onderhoud uw buurt

Kijk op de pagina Onderhoud uw buurt om te zien wat u nog meer kunt doen voor een groene en schone buurt. Wilt u in uw eigen tuin aan de slag? Kijk voor tips op de website van Den Bosch.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.