Boomtuintje

Je ziet ze steeds vaker: fleurige minituintjes rond bomen. Ze zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook goed voor de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van onze stad. Bewoners leggen de boomtuintjes zelf aan en zorgen voor het onderhoud.

Wat is een boomtuintje?

Een boomtuintje, ook wel boomspiegel genoemd, is een stukje grond rond de stam van een boom. Via de grond krijgen de wortels voldoende lucht en water. Deze plek kun je vaak goed beplanten. Dit is een prima manier om de straat op te fleuren en groener te maken.

Wilt u een boomtuintje?

Vindt u het leuk om een boomtuintje te maken? Dan kunt u, alleen of samen met de buren, een boomtuintje bij ons aanvragen. Laat via dit digitaal aanvraagformulier weten waar u een boomtuintje wilt maken. Wij nemen daarna contact met u op om de mogelijkheden en de spelregels te bespreken. Als een boomtuintje mogelijk is, leggen we dat vast met een brief en in ons beheersysteem. Daarna kunt u aan de slag!

Tip: kies voor inheemse planten

Inheemse planten zijn planten die hier van nature voorkomen. Ze zijn aangepast aan de lokale omgeving zoals het weer en de bodem. Ook dragen ze bij aan de rijkdom aan soorten. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen aan waardevolle insecten, vlinders en bodemdieren, die op hun beurt weer voedsel vormen voor vogels, egels, vleermuizen en amfibieën.

Vaak kun je in de omgeving wel zien welke planten inheems zijn. Je ziet veel insecten op de bloemen, er wordt van de bladeren gegeten en ze groeien goed. Als je deze planten mooi vindt, kun je er misschien zaad van oogsten of een stekje van nemen. Zo kun je deze planten ook op andere plekken laten groeien.

Voorbeelden van inheemse planten in Brabant:

  • Wilde marjolein: deze kruidachtige plant heeft mooie paarse bloemen en trekt bijen en vlinders aan. Het groeit in graslanden, bermen en tuinen.
  • Gewone margriet: een prachtige bloem met witte bloemblaadjes en een geel hart. Het is een veel voorkomende plant in weilanden en graslanden.
  • Wilde kamperfoelie: deze klimplant heeft geurige bloemen en is geliefd bij bijen en vlinders. Het groeit in bosranden en hagen.
  • Knoopkruid: een bloemrijke plant met paarse bloemhoofdjes die talrijke insecten aantrekken. Het groeit in graslanden, bermen en natuurgebieden.
  • Gewone agrimonie: een meerjarige plant met gele bloemen die voorkomt in graslanden en bosranden. Het trekt vlinders en andere bestuivers aan.
  • Wilde peen: deze plant heeft witte bloemschermen en groeit langs wegen, in bermen en op droge graslanden. Het is een belangrijke voedselbron voor insecten.

Onderhoud uw buurt

Kijk op de pagina Onderhoud uw buurt om te zien wat u nog meer kunt doen voor een groene en schone buurt.
Wilt u in uw eigen tuin aan de slag? Kijk voor tips op de website van Den Bosch.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.