Buurtpreventieteams

In ’s-Hertogenbosch zijn steeds meer buurtpreventieteams actief. Inwoners gaan samen de wijk in. Ze letten op onveilige situaties om te voorkomen dat onveiligheid of overlast ontstaat. Dat kan een team doen door extra op te letten. Een buurtpreventieteam trekt samen op met politie en gemeente. Ze zorgen voor een veilige wijk waar het prettig wonen is. Lees het verhaal van iemand van het buurtpreventieteam in dit bericht op de website van Kliknieuws.

Wijken

In de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn verschillende buurt:

Bekijk op deze pagina de kaart over de grensgebieden van de buurtpreventieteams. 

Hoe gaan we te werk?

Wilt u aan een buurtpreventieteam deelnemen of een buurtpreventieteam opzetten? Lees het stappenplan buurtpreventieteams (pdf).

Preventietips inbraak

Preventieadvies veilige woning

De kans op inbraak neemt sterk af als uw woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft. Om uw woning nog veiliger te maken, kunt u kijken op de website van Politiekeurmerk. Via deze website kunt u ook contact opnemen met erkende PKVW-bedrijven. Vaak geven zij u gratis preventieadvies, vraag vooraf naar de voorwaarden. Of lees op de website van Politiekeurmerk de tips die u helpen om de kans op een woninginbraak te verkleinen.

Achterpaden veiliger maken

Wij krijgen vaak vragen van inwoners over het vergroten van de veiligheid van achterpaden (ook wel: brandgangen) bij woningen. Dat kan door bijvoorbeeld een poort te plaatsen of verlichting aan te brengen.

In ieder geval tot eind 2022 gelden er afspraken met betrekking tot het afsluiten van achterpaden. Hierbij wordt er een verschil gemaakt tussen huurwoningen en koopwoningen.

Wilt u de brandgang bij uw woning aanpakken? Bespreek eerst met uw buren of zij dit ook willen. Neem daarna contact op met uw verhuurder. Zij informeren verder over de mogelijkheden. Hebt u een koopwoning? Neem dan contact op met uw wijkmanager.

Auto-inbraak en diefstal kentekenplaten

Om inwoners te helpen om inbraak te voorkomen, hebben we spiegelhangers gemaakt. Die kunnen inwoners aan hun autospiegel hangen. Met de boodschap voor de inbreker dat de auto leeg is. Ook is er een video met 5 tips om auto-inbraak te voorkomen.

Wat kunt u doen om de kans op auto-inbraak te verkleinen?

Wat kunt u doen om de kans op een auto-inbraak te verkleinen?

 • Sluit uw auto volledig af (portieren, ramen, schuifdak) en controleer dit;
 • Laat geen waardevolle spullen in uw auto achter;
 • Leg alles uit zicht (van buitenaf is niet in te schatten hoeveel de goedkope zonnebril waard is);
 • Laat het dashboardkastje en de afdekhoes van de kofferruimte open;
 • Verwijder houders van (navigatie)apparatuur en poets de afdruk van de zuignap weg;
 • Haal altijd de sleutel uit het contact, ook als u maar even uit de auto stapt;
 • Heeft u een tweedehands auto gekocht? Laat de sleutels dan opnieuw;
 • Vraag bij uw dealer naar de mogelijkheden van een navigatie-lock,wielboutsloten, een SCM/KIWA goedgekeurd alarmsysteem, stickers op de ruiten;
 • Zorg dat uw kentekenplaten goed vastzitten en niet eenvoudig te demonteren zijn;
 • Parkeer uw auto op een goed verlichte parkeerplaats waar veel mensen;
 • Sluit op grote onoverzichtelijke parkeerplaatsen de auto met de sleutel af en niet met de afstandsbediening.
 • Als u uw auto thuis parkeert, leg uw autosleutel niet in de buurt van de voordeur. Daders maken steeds vaker gebruik van de 'keyless entry methode’. De daders vangen het sleutelsignaal op met een speciaal apparaat en sturen dit signaal door naar de auto. De deuren worden ontgrendeld, het eventuele alarm wordt uitgeschakeld en de auto kan zelfs gestart worden. Maar meestal nemen ze de airbag en/of het navigatiesysteem mee. Bekijk in dit filmpje op Youtube hoe bizar snel dit kan gaan. Let dus goed op en neem uw autosleutel mee naar boven of naar een andere plek! Hoe verder van de voordeur hoe beter, want dan wordt het bereik minder. 

Bent u getuige van een auto-inbraak of een verdachte situatie?

 • Is de dader nog in de buurt? Bel direct de politie via het alarmnummer 112!
 • Noteer het signalement van de dader;
 • Noteer kenmerken van het voertuig van de dader (kenteken, merk, type, kleur);
 • Kijk in welke richting de dader wegrent of wegrijdt;
 • Geen spoed? Bel het algemene nummer van de politie via 0900-8844;
 • Anoniem melden kan via 0800-7000 of kijk op de wesite Meldmisdaadanoniem

Bent u slachtoffer van een auto-inbraak?

Doe altijd aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of doe digitaal aangifte op de website van de politie.

Diefstal van kentekenplaten

Bent u een kentekenplaat kwijt? Of zelfs allebei? Zeker bij diefstal, wat meestal het geval is als beide platen weg zijn, adviseert de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) om aangifte te doen bij de politie. Ook moet u snel nieuwe nummerborden regelen. 

Hierdoor bewijst u dat uw kentekenplaten gestolen zijn. U bent dan niet aansprakelijk als iemand misbruik maakt van uw kentekennummer. Soms merkt u dat als u boetes krijgt voor overtredingen die u niet hebt gemaakt. Zoals te hard rijden of doorrijden na een tankbeurt.