Corona maatregelen voor economie

Economie, Werk & Inkomen

Per 1 oktober heeft het kabinet de steunmaatregelen voor de Nederlandse economie stopgezet. Dat betekent dat ondernemers en inwoners geen gebruik meer kunnen maken van regeling zoals TONK en Tozo. Om een soort vangnet te creëren voor zelfstandigen die van de Tozo-regeling gebruik maakten, heeft de gemeente de bestaande BBZ-regeling (Bijstand voor zelfstandigen) tot het einde van het jaar aangepast. Hierdoor kunnen meer ondernemers dan voorheen gebruik maken van deze regeling.

Genomen maatregelen

Dit zijn de nieuwe genomen maatregelen in 's-Hertogenbosch over economie, werk en inkomen:

 • De actie ‘Bossche bedrijven voor (startende) horecaondernemers' wordt ook opengesteld voor (startende) retailondernemers die hulp nodig hebben bij hun financiële vragen.

Lees alle genomen maatregelen (pdf).

Andere ondersteuning voor ondernemers

Gemeentelijke belastingen

 • Betalingsregeling of uitstel van betaling aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Heb je een aanslagbiljet van de gemeente ontvangen? En kun je deze niet op de uiterlijke vervaldatum betalen? Vraag dan om een betalingsregeling of uitstel van betaling (pdf). Kijk hiervoor op de pagina Betalen gemeentelijke belastingen.
 • Geen invorderingsrente. Vanaf maart 2020 tot een nader te bepalen datum brengen we geen rente in rekening voor betaling na de vervaldatum. 

Overige vorderingen

 • Betalingsregeling of uitstel van betaling overige nota’s. Heb je een nota van de gemeente ontvangen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nota voor de huur van een pand of inhuur personeel. En kun je deze niet op de uiterlijke vervaldatum betalen? Vraag dan ook om een betalingsregeling of uitstel van betaling. Dat kan door dit formulier (pdf) in te vullen en aan ons te retourneren.
 • Ook landelijk zijn regelingen getroffen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Overbruggingsleningen voor startups

 • Startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers - zonder kredietrelatie bij een bank – kunnen een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet. Dit noemen we het Corona-Overbruggingslening (COL). Het kabinet stelt hiervoor 100 miljoen euro beschikbaar. De Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s) voeren deze regeling uit op verzoek van het kabinet. Je kunt de aanvraag indienen bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Lees op de website van BOM meer over de regeling.

Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers

Door de coronamaatregelen worden sommige ondernemers hard getroffen. Bent u ondernemer en maakt u zich zorgen over uw financiën? Hebt u al betalingsproblemen of zijn er al (dreigende) schulden? Wacht niet te lang en maak een afspraak bij Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers.  We kijken samen met u hoe wij u kunnen ondersteunen. Bel voor een afspraak naar de gemeente via (073) 615 51 55.

Landelijke regelingen

Ook landelijk zijn regelingen getroffen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Lokale initiatieven

 • Er is een toolkit beschikbaar met logopakket en posters zodat je laat zien dat je trots bent op Samen zijn wij 's-Hertogenbosch.  
 • Op de website Ondernemen in Den Bosch staat ook nuttige algemene informatie voor ondernemers.

Jouw initiatief in de etalage

 • Op de website van Visit Den Bosch vinden inwoners en bezoekers allerlei initiatieven voor een dagje uit, tips over shoppen en verblijven in de stad. Het is een gratis manier om de lokale horeca, detailhandel en de toeristisch-culturele sector te steunen. Heb je zelf een bedrijf in ’s-Hertogenbosch? Meld deze dan aan via de website van Visit Den Bosch 
 • Ook je activiteiten of evenementen kun je op deze website aanmelden. Doe dat op de website van Visit Den Bosch
 • Op de website Ondernemen in Den Bosch staat ook nuttige algemene informatie voor ondernemers. Onder meer over het tijdelijk uitbreiden van horeca-terrassen. Inmiddels zijn in de afgelopen periode zo’n 170 tijdelijke vergunningen hiervoor afgegeven. Het gaat hierbij om extra terrasruimte bij een regulier terras of op locaties waar normaalgesproken geen terras is.

Veelgestelde vragen

Lees op de website van de Rijksoverheid de veelgestelde vragen rondom economie, werk en inkomen in ons land.