Corona maatregelen voor economie

Economie, Werk & Inkomen

De coronacrisis treft ondernemers hard. Ben je zzp-er of heb je vragen over je onderneming of personeel? Zie je je inkomsten flink dalen? Hier vind je de maatregelen waarmee de gemeente je (naast de ondersteuning vanuit het Rijk) tijdelijk kan helpen en wat je zelf kunt doen om je (levens)werk weer zo snel en zo goed mogelijk voort te kunnen zetten.

Bijvoorbeeld met de Tozo of de TONK regeling of met wat de campagne ‘Samen zijn wij Den Bosch’ voor je kan betekenen. En hoe we onze lokale economie kunnen versterken door KOOP, PROEF, BELEEF lokaal onder de aandacht te brengen bij onze inwoners.

Het ‘gewone’ leven laat nog wel even op zich wachten. In de tussentijd gaan we samen aan de slag in onze nieuwe 1,5 meter samenleving.

Genomen maatregelen

Dit zijn de nieuwe genomen maatregelen in 's-Hertogenbosch over economie, werk en inkomen:

 • De actie ‘Bossche bedrijven voor (startende) horeca-ondernemers' wordt ook opengesteld voor (startende) retailondernemers die hulp nodig hebben bij hun financiele vragen.
 • Naar aanleiding van de mogelijkheid om winkels op afspraak te openen, is een informatiebrief verstrekt aan ondernemers en aan de vraagbaal via het GCC.
 • De regels voor het tijdelijk gebruik van de openbare ruimte voor uitgebreide terrassen voor het seizoen 2021 zijn vastgesteld door het college. De aanvraagprocedure voor de uitgebreide terrassen is inmiddels gestart. Er zijn al ongeveer 100 aanvragen binnen, de eerste tijdelijke vergunningen zijn (onder voorbehoud van de landelijke regels) verleend.
 • De subsidie aan het Bossche Taalnetwerk is op peil gehouden ondanks het wegvallen van de klassikale lessen voor grote groepen. We hebben onze partners van het Bossche Taalnetwerk gestimuleerd om een alternatieve (online) vorm van les aan te bieden zodat de inburgeraars taallessen kunnen blijven krijgen. Deze digitale taallessen zijn voor de Bosschenaren, dus ook de statushouders, kosteloos.
 • Vanaf eind maart starten we met privé taal- en computerlessen bij Weener XL. Dit doen we in samenwerking met ABC Leer Mee. Uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen
 • Vanaf 3 maart is Vindingrijk open voor winkelen op afspraak, conform de geldende richtlijnen.

Specifieke maatregelen nafase rellen en onrust:

 • De voorbereidingen voor een gemeentelijk herstelfonds voor ondernemers zijn van start gegaan. Deze voorbereidingen wachten nu eerst op de uitwerking van het Schadefonds van de Rijksoverheid. Wij ondersteunen ondernemers bij het verhalen van hun schade bij hun verzekering en het Schadefonds.

Lees alle genomen maatregelen (pdf).

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Is uw (huishoud) inkomen als gevolg van de coronacrisis onder het sociaal minimum gedaald of heeft u liquiditeitsproblemen waarvoor u een bedrijfskrediet nodig heeft? Mogelijk komt u in aanmerking voor een Tozo uitkering levensonderhoud of een Tozo bedrijfskrediet. Op de pagina Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) vindt u hierover meer informatie. 

Wij bieden ook ondersteuning op vragen die u hebt in relatie tot Tozo die buiten het inkomensvraagstuk vallen. Wilt u hier meer over weten? Bekijk de pagina Tozo ondersteuning

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bent u ondernemer/zzp’er, werknemer of werkzoekende? Hebt u financiële problemen door de coronamaatregelen en kunt u daardoor de noodzakelijke woonkosten niet meer betalen? Dan kan de TONK u misschien helpen. Ga naar de pagina Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Andere ondersteuning voor ondernemers

Gemeentelijke belastingen

 • Betalingsregeling of uitstel van betaling aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Heb je een aanslagbiljet van de gemeente ontvangen? En kun je deze niet op de uiterlijke vervaldatum betalen? Vraag dan om een betalingsregeling of uitstel van betaling (pdf). Kijk hiervoor op de pagina Betalen gemeentelijke belastingen.
 • Geen invorderingsrente. Vanaf maart 2020 tot een nader te bepalen datum brengen we geen rente in rekening voor betaling na de vervaldatum. 

Overige vorderingen

 • Betalingsregeling of uitstel van betaling overige nota’s. Heb je een nota van de gemeente ontvangen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nota voor de huur van een pand of inhuur personeel. En kun je deze niet op de uiterlijke vervaldatum betalen? Vraag dan ook om een betalingsregeling of uitstel van betaling. Dat kan door dit formulier (pdf) in te vullen en aan ons te retourneren.
 • Ook landelijk zijn regelingen getroffen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Overbruggingsleningen voor startups

 • Startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers - zonder kredietrelatie bij een bank – kunnen een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet. Dit noemen we het Corona-Overbruggingslening (COL). Het kabinet stelt hiervoor 100 miljoen euro beschikbaar. De Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s) voeren deze regeling uit op verzoek van het kabinet. Je kunt de aanvraag indienen bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Lees op de website van BOM meer over de regeling.

Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers

Door de coronamaatregelen worden sommige ondernemers hard getroffen. Bent u ondernemer en maakt u zich zorgen over uw financiën? Hebt u al betalingsproblemen of zijn er al (dreigende) schulden? Wacht niet te lang en maak een afspraak bij Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers.  We kijken samen met u hoe wij u kunnen ondersteunen. Bel voor een afspraak naar de gemeente via (073) 615 51 55.

Landelijke regelingen

Ook landelijk zijn regelingen getroffen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Lokale initiatieven

Veelgestelde vragen

Lees op de website van de Rijksoverheid de veelgestelde vragen rondom economie, werk en inkomen in ons land.