Corona maatregelen voor economie

Economie, Werk & Inkomen

De coronacrisis heeft ondernemers hard getroffen. Ben je zzp-er of heb je vragen over je onderneming of personeel? Zijn je inkomsten flink gedaald? Hier vind je de maatregelen waarmee de gemeente je (naast de ondersteuning vanuit het Rijk) tijdelijk kan helpen en wat je zelf kunt doen om je (levens)werk weer zo snel en zo goed mogelijk voort te zetten.

Concrete voorbeelden van dergelijk regelingen zijn de Tozo of de TONK-regeling. Ook kun je aandacht vragen voor jouw onderneming op de website van Visit Den Bosch. Daarmee brengen we jouw onderneming onder de aandacht bij inwoners en bezoekers.

Het leven zoals we dat vóór corona gewend waren, laat nog wel even op zich wachten. In de tussentijd gaan we samen aan de slag in onze nieuwe 1,5 meter samenleving.

Genomen maatregelen

Dit zijn de nieuwe genomen maatregelen in 's-Hertogenbosch over economie, werk en inkomen:

 • De raad heeft op 16 juni 2021 een amendement aangenomen om € 75.000 vrij te maken voor het opzetten van trajecten om mensen vanuit een uitkering of met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan in de techniek te begeleiden. Op dit moment werken wij dit verder uit.
 • De actie ‘Bossche bedrijven voor (startende) horecaondernemers' wordt ook opengesteld voor (startende) retailondernemers die hulp nodig hebben bij hun financiële vragen.
 • De subsidie aan het Bossche Taalnetwerk is op peil gehouden ondanks het wegvallen van de klassikale lessen voor grote groepen. We hebben onze partners van het Bossche Taalnetwerk gestimuleerd om een alternatieve (online) vorm van les aan te bieden zodat de inburgeraars taallessen kunnen blijven krijgen. Deze digitale taallessen zijn voor de Bosschenaren, dus ook de statushouders, kosteloos.
 • Sinds eind maart geven we privé taal- en computerlessen bij Weener XL. Dit doen we in samenwerking met ABC Leer Mee. Uiteraard met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.

Specifieke maatregelen nafase rellen en onrust:

 • De voorbereidingen voor een gemeentelijk herstelfonds voor ondernemers zijn van start gegaan. Deze voorbereidingen wachten nu eerst op de uitwerking van het Schadefonds van de Rijksoverheid. Sinds 1 april 2021 is het aanvragen van een tegemoetkoming uit deze regeling mogelijk. Wij ondersteunen ondernemers bij het verhalen van hun schade bij hun verzekering en het Schadefonds.

Lees alle genomen maatregelen (pdf).

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Is je (huishoud-)inkomen als gevolg van de coronacrisis onder het sociaal minimum gedaald of heb je liquiditeitsproblemen waarvoor je een bedrijfskrediet nodig heeft? Mogelijk kom je in aanmerking voor een Tozo-uitkering levensonderhoud of een Tozo bedrijfskrediet. Op de pagina Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) vind je hierover meer informatie. 

Wij bieden ook ondersteuning op vragen die je hebt in relatie tot Tozo die buiten het inkomensvraagstuk vallen. Wil je hier meer over weten? Bekijk de pagina Tozo ondersteuning

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Ben je ondernemer/zzp’er, werknemer of werkzoekende? Heb je financiële problemen door de coronamaatregelen en kun je daardoor de noodzakelijke woonkosten niet meer betalen? Dan kan de TONK je misschien helpen. Ga naar de pagina Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Andere ondersteuning voor ondernemers

Gemeentelijke belastingen

 • Betalingsregeling of uitstel van betaling aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Heb je een aanslagbiljet van de gemeente ontvangen? En kun je deze niet op de uiterlijke vervaldatum betalen? Vraag dan om een betalingsregeling of uitstel van betaling (pdf). Kijk hiervoor op de pagina Betalen gemeentelijke belastingen.
 • Geen invorderingsrente. Vanaf maart 2020 tot een nader te bepalen datum brengen we geen rente in rekening voor betaling na de vervaldatum. 

Overige vorderingen

 • Betalingsregeling of uitstel van betaling overige nota’s. Heb je een nota van de gemeente ontvangen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nota voor de huur van een pand of inhuur personeel. En kun je deze niet op de uiterlijke vervaldatum betalen? Vraag dan ook om een betalingsregeling of uitstel van betaling. Dat kan door dit formulier (pdf) in te vullen en aan ons te retourneren.
 • Ook landelijk zijn regelingen getroffen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Overbruggingsleningen voor startups

 • Startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers - zonder kredietrelatie bij een bank – kunnen een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet. Dit noemen we het Corona-Overbruggingslening (COL). Het kabinet stelt hiervoor 100 miljoen euro beschikbaar. De Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s) voeren deze regeling uit op verzoek van het kabinet. Je kunt de aanvraag indienen bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Lees op de website van BOM meer over de regeling.

Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers

Door de coronamaatregelen worden sommige ondernemers hard getroffen. Bent u ondernemer en maakt u zich zorgen over uw financiën? Hebt u al betalingsproblemen of zijn er al (dreigende) schulden? Wacht niet te lang en maak een afspraak bij Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers.  We kijken samen met u hoe wij u kunnen ondersteunen. Bel voor een afspraak naar de gemeente via (073) 615 51 55.

Landelijke regelingen

Ook landelijk zijn regelingen getroffen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Lokale initiatieven

 • Er is een toolkit beschikbaar met logopakket en posters zodat je laat zien dat je trots bent op Samen zijn wij 's-Hertogenbosch.  
 • Op de website Ondernemen in Den Bosch staat ook nuttige algemene informatie voor ondernemers.

Jouw initiatief in de etalage

 • Op de website van Visit Den Bosch vinden inwoners en bezoekers allerlei initiatieven voor een dagje uit, tips over shoppen en verblijven in de stad. Het is een gratis manier om de lokale horeca, detailhandel en de toeristisch-culturele sector te steunen. Heb je zelf een bedrijf in ’s-Hertogenbosch? Meld deze dan aan via de website van Visit Den Bosch 
 • Ook je activiteiten of evenementen kun je op deze website aanmelden. Doe dat op de website van Visit Den Bosch
 • Op de website Ondernemen in Den Bosch staat ook nuttige algemene informatie voor ondernemers. Onder meer over het tijdelijk uitbreiden van horeca-terrassen. Inmiddels zijn in de afgelopen periode zo’n 170 tijdelijke vergunningen hiervoor afgegeven. Het gaat hierbij om extra terrasruimte bij een regulier terras of op locaties waar normaalgesproken geen terras is.

Veelgestelde vragen

Lees op de website van de Rijksoverheid de veelgestelde vragen rondom economie, werk en inkomen in ons land.