Corona maatregelen voor de zorg

Zorg & Maatschappelijke ondersteuning

Het coronavirus heeft ons allemaal stevig in zijn greep. En de maatregelen hebben grote impact op ons leven. Misschien heb je nu (extra) zorg of ondersteuning nodig. Op deze pagina lees je hoe we hiermee omgaan tijdens deze crisis en waar je terecht kunt.

Genomen maatregelen

Dit zijn de nieuwe genomen maatregelen in 's-Hertogenbosch over zorg en maatschappelijke ondersteuning:

  • Sociaal restaurant het Ankertje (Vincentius) gaat extra maaltijden maken en leveren aan cliënten van het Inloopschip (vijf keer per week, 45 maaltijden per dag). Hierbij wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen.
  • De dienstverlening van Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG) voor ondernemers voorziet in een behoefte en wordt vanaf 8 februari uitgebreid van een naar twee dagdelen per week (op afspraak bij EHBG).
  • We zijn gestart met de voorbereiding op de uitvoering van de landelijke regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De regeling is bedoeld voor huishoudens die te maken hebben met een terugval in inkomsten waardoor zij noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. De regeling geldt voor de periode van 1 januari tot en met 30 juni 2021. In deze periode bieden we een ruimere toegang tot het instrument van de bijzondere bijstand. Huishoudens kunnen een tijdelijke tegemoetkoming in de noodzakelijke kosten krijgen. Het is geen inkomensondersteunende regeling.
  • De GGD heeft sinds maandag 1 februari een vaccinatielocatie geopend voor coronavaccinaties in de Brabanthallen. Dit is de tweede vaccinatielocatie in de GGD-regio na Veghel. De gemeente is hierbij ondersteunend aan de GGD.

Lees hier alle genomen maatregelen (pdf).

Koo

Koo is het informatie- en adviespunt in ’s-Hertogenbosch. Iedereen uit de gemeente kan er terecht met vragen die mensen in hun persoonlijk leven raken. Het kunnen vragen zijn over veel verschillende onderwerpen, zoals opleiding en werk, geldzaken, jeugd en gezin, wonen en vervoer, zorg en hulp, meedoen en meehelpen.

De wijkpleinen zijn beperkt geopend en alleen op afspraak. Koo is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via het (tijdelijke) gratis telefoonnummer (0800) 350 00 12. Wil je contact via WhatsApp? Dat kan ook via (073) 206 88 88.

Informatie vind je ook op de website www.kijkopkoo.nl. Als je het contactformulier op de website invult, neemt een medewerker zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook mailen naar algemeen@kijkopkoo.nl.

Geldzaken

Maak jij je zorgen over je geldzaken? Of dreigen er schulden? Wacht dan niet te lang en neem contact op met Eerste Hulp bij Geldzaken (EHBG). EHBG is bereikbaar via (073) 615 51 55 en per mail via het digitale contactformulier. Ook ondernemers met financiële problemen kunnen een afspraak maken bij EHBG voor ondernemers, dit loket is iedere maandagmiddag op afspraak geopend.

Voor vragen op sociaal juridisch gebied kun je terecht bij de Sociaal Raadslieden. Momenteel werken de Raadslieden alleen op afspraak in het stadskantoor en op de wijkpleinen. Bel voor advies of het maken van een afspraak op werkdagen 9.00 -12.00 uur naar (073) 615 90 90. Mailen kan via het digitale contactformulier.

Ben je ondernemer en wil je gebruikmaken van de extra tijdelijke Bbz-ondersteuning voor ondernemers/zzp-ers naar aanleiding van de coronacrisis? Lees dan verder op de pagina Inkomen.

Lokale initiatieven

Er zijn veel initiatieven om elkaar door deze lastige periode heen te helpen. Zowel in onze gemeente als landelijk. Op de website van vrijwilligersnetwerk Galant vind je een overzicht van organisaties en initiatieven waar je terecht kunt voor advies en hulp. Ook kun je hier terecht als je zelf anderen wilt helpen.

Voel je je eenzaam?

Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Bosschenaren zich eenzamer voelt dan vóór de coronacrisis. Daarom geven we advies en tips over initiatieven in ’s-Hertogenbosch die helpen om eenzaamheid te verminderen. Kijk voor alle hulp in onze gemeente tijdens corona op de website van vrijwilligersnetwerk Galant. En kijk ook op onze pagina Samen is leuker, samen tegen eenzaamheid.

Vervoer

Gratis regiotaxi naar priklocatie

Wmo-pashouders kunnen gratis met de regiotaxi naar een priklocatie. Zij betalen hiervoor geen eigen bijdrage. De ritten worden ook niet in mindering gebracht op het zonebudget. Zo nodig mag één begeleider gratis meereizen.  De rit is alleen te reserveren vanaf het huisadres naar de priklocatie en van de priklocatie terug naar huis. Een taxirit reserveren kan via (0900) 549 54 90. Geef aan dat het gaat om vervoer naar een priklocatie. De vervoerder zorgt dat u 10 minuten voor de afspraak op de locatie bent en brengt u een half uur na de prik weer naar huis.

Veelgestelde vragen

Lees op de website van de Rijksoverheid de veelgestelde vragen rondom de zorg in ons land.