Corona maatregelen voor de zorg

Zorg & Maatschappelijke ondersteuning

Het coronavirus heeft ons allemaal stevig in zijn greep. En de maatregelen hebben grote impact op ons leven. Misschien heb je nu (extra) zorg of ondersteuning nodig. Op deze pagina lees je hoe we hiermee omgaan tijdens deze crisis en waar je terecht kunt.

Genomen maatregelen

Dit zijn de nieuwe genomen maatregelen in 's-Hertogenbosch over zorg en maatschappelijke ondersteuning:

  • De kwetsbaarheid onder jeugd en volwassenen stijgt. De rek raakt er bij sommigen uit. Er zijn zorgen of ons zorg- en ondersteuningsaanbod voor hen de komende weken/maanden op orde kan blijven. In het overleg Psychosociale Hulpverlening (PSH) is besloten tot de uitvoering van een risicoanalyse onder aanbieders basisondersteuning.
  • Er zijn signalen dat er - anders dan tijdens de eerste golf - nu een geringere bereidheid onder inwoners is om zich extra in te zetten. Zo zijn er nu minder buurtinitiatieven dan in het voorjaar. Vanuit het PSH is Galant gevraagd ervoor te blijven zorgen dat nieuwe initiatieven zo goed mogelijk worden gefaciliteerd.
  • Wijkwerkers van Farent worden ingezet om inwoners die in quarantaine zitten te bezoeken. Dit als uitwerking van het sociaal ondersteuningspakket voor inwoners in quarantaine.
  • Wij hebben met Galant contact opgenomen om voor vrijwilligers te zoeken naar fysieke plekken (bijvoorbeeld de BBS-en) waar vrijwilligers – binnen de geldende landelijke richtlijnen – veilig bijeen kunnen komen.
  • Conform de nieuwe landelijke richtlijn mag de besloten georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen doorgaan. We hebben dit actief gecommuniceerd met partijen in de stad, zoals Farent (huiskamers voor ouderen), de Loods en Jong Actief.

Lees hier alle genomen maatregelen (pdf).

Koo

Koo is het informatie- en adviespunt in ’s-Hertogenbosch. Iedereen uit de gemeente kan er terecht met vragen die mensen in hun persoonlijk leven raken. Het kunnen vragen zijn over veel verschillende onderwerpen, zoals opleiding en werk, geldzaken, jeugd en gezin, wonen en vervoer, zorg en hulp, meedoen en meehelpen.

De wijkpleinen zijn beperkt geopend en alleen op afspraak. Koo is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via het (tijdelijke) gratis telefoonnummer (0800) 350 00 12. Wil je contact via WhatsApp? Dat kan ook via (073) 206 88 88.

Informatie vind je ook op de website www.kijkopkoo.nl. Als je het contactformulier op de website invult, neemt een medewerker zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook mailen naar algemeen@kijkopkoo.nl.

Geldzaken

Maak jij je zorgen over je geldzaken? Of dreigen er schulden? Wacht dan niet te lang en neem contact op met Eerste Hulp bij Geldzaken (EHBG). EHBG is bereikbaar via (073) 615 51 55 en per mail via teamEHBG@s-hertogenbosch.nl.

Voor vragen op sociaal juridisch gebied kun je terecht bij de Sociaal Raadslieden. Momenteel werken de Raadslieden alleen op afspraak in het stadskantoor en op de wijkpleinen. Bel voor advies of het maken van een afspraak op werkdagen 9.00 -12.00 uur naar (073) 615 90 90. Mailen kan via het digitale contactformulier.

Ben je ondernemer en wil je gebruikmaken van de extra tijdelijke Bbz-ondersteuning voor ondernemers/zzp-ers naar aanleiding van de coronacrisis? Lees dan verder op de pagina Inkomen.

Lokale initiatieven

Er zijn veel initiatieven om elkaar door deze lastige periode heen te helpen. Zowel in onze gemeente als landelijk. Op de website van vrijwilligersnetwerk Galant vind je een overzicht van organisaties en initiatieven waar je terecht kunt voor advies en hulp. Ook kun je hier terecht als je zelf anderen wilt helpen.

Voel je je eenzaam?

Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Bosschenaren zich eenzamer voelt dan vóór de coronacrisis. Daarom geven we advies en tips over initiatieven in ’s-Hertogenbosch die helpen om eenzaamheid te verminderen. Kijk voor alle hulp in onze gemeente tijdens corona op de website van vrijwilligersnetwerk Galant. En kijk ook op onze pagina Samen is leuker, samen tegen eenzaamheid.

Veelgestelde vragen

Lees op de website van de Rijksoverheid de veelgestelde vragen rondom de zorg in ons land.