Tijdslijn
Bekijk in één oogopslag hoe we samen stappen hebben gezet in 2024 naar een transparant en toekomstgericht Atelier- en broedplaatsenbeleid, waarin makers en samenwerking centraal staan.
December 2023: Nieuw Atelier- en broedplaatsenbeleid vastgesteld
In december 2023 stemde de gemeenteraad in met het nieuwe Atelier- en broedplaatsenbeleid. Dit beleid zet in op het versterken van het makersklimaat in ’s-Hertogenbosch, met voldoende werkplekken en ateliers, eerlijke kansen voor toekomstige makers, en een slimmer gebruik van beschikbare ruimtes. Belangrijke vernieuwingen zijn de komst van een externe commissie voor een onafhankelijke toewijzing en een aanbesteding voor een nieuwe beheerorganisatie. Hiermee bouwen we aan een dynamisch en toegankelijk cultureel klimaat.
24 januari 2024: Makers en culturele veld denken mee
De gemeente organiseerde op 24 januari 2024 de eerste van drie bijeenkomsten in Podium Azijnfabriek om het nieuwe Atelier- en broedplaatsenbeleid verder vorm te geven. Makers en organisaties uit het culturele veld deelden hun behoeften en gaven waardevolle feedback. Op verzoek van de aanwezigen werd deze eerste bijeenkomst een open plenaire sessie, waarin ruimte was voor hoor en wederhoor. Met deze input zorgen we ervoor dat het beleid aansluit bij de wensen van het veld.
19 & 20 februari 2024: Samen bouwen aan een sterk beleidskader
In februari organiseerde de gemeente twee inhoudelijke bijeenkomsten om het beleidskader van het Atelier- en broedplaatsenbeleid verder in te vullen. Makers en het culturele veld dachten mee over de samenstelling en rol van de externe commissie, criteria voor een succesvolle broedplaats, en de voorwaarden waaraan een beheersorganisatie moet voldoen. De input werd verzameld via de bijeenkomsten, een enquête en een huurdersbrief. Dit zorgde voor een breed gedragen aanpak die recht doet aan de behoeften en wensen van het veld.
April & mei 2024: Huurders geïnformeerd over de overgangsfase
In april en mei 2024 bracht de gemeente de huidige huurders op de hoogte van de voortgang via huurdersbrieven en inloopavonden. Tijdens deze bijeenkomsten werd uitgelegd wat de overgangsfase inhoudt en kregen huurders de garantie dat hun huidige huurcontract samenstelling tot januari 2030 ongewijzigd blijft. Ook lichtte de gemeente toe hoe de nieuwe afspraken na afloop van deze termijn vorm krijgen.
23 mei & 15 augustus 2024: Updates gedeeld via speciale nieuwsbrieven
In mei en augustus werden twee speciale edities van de nieuwsbrief cultuur verstuurd, volledig gewijd aan de implementatiefase van het nieuwe Atelier- en broedplaatsenbeleid. Hierin deelde de gemeente de uitkomsten van de goedbezochte bijeenkomsten in januari en februari, waarin thema’s zoals de rol van de externe commissie, criteria en broedplaatsvoorwaarden werden besproken. Ook werd de input uit de enquête teruggekoppeld. Via de nieuwsbrieven en een speciale landingspagina op www.denbosch.nl bleef het veld betrokken en geïnformeerd over de voortgang en stappen richting een sterker makersklimaat.
Juni 2024: Marktconsultatie voor nieuwe beheerorganisatie
In juni 2024 voerde de gemeente een marktconsultatie uit via TenderNet voor de aanbesteding van een nieuwe atelierbeheerorganisatie. Diverse geïnteresseerde organisaties gaven aan deze rol te willen vervullen. Helaas moest de aanbesteding tijdelijk worden uitgesteld vanwege informatie en onregelmatigheden die naar voren zijn gekomen in de lopende huurovereenkomsten tussen huurders en de ABS die tot 1 januari 2025 als beheerorganisatie optrad. Om continuïteit te waarborgen, heeft de gemeente daarom besloten de beheerstaken tijdelijk zelf op zich te nemen tijdens de komende overgangsperiode.
September & oktober 2024: Externe commissie bijna klaar voor de start
De gemeente startte in september met de werving van leden voor de externe, onafhankelijke commissie die advies gaat geven over de toewijzing van gesubsidieerde ateliers. De vacature trok veel belangstelling en resulteerde in een sterke pool van 11 leden met diverse relevante achtergronden. Deze commissie, die begin 2025 van start gaat, zal een nulmeting uitvoeren onder de huidige huurders en geïnteresseerden op de wachtlijst. Hiermee zetten we een belangrijke stap naar een transparante toewijzing van ateliers waarbij iedereen gelijke kans heeft.
19 & 21 november 2024: Huurders geïnformeerd tijdens locatie bijeenkomsten
Op 19 en 21 november organiseerde de gemeente inloopbijeenkomsten op vier atelierlocaties, waaronder Noorderlicht en Nova Zembla. Doel was om huidige huurders te informeren over de voortgang van het beleid, vragen te beantwoorden en duidelijkheid te geven over de status van hun contracten. Samengevat: er verandert tot 2030 niets aan de voorwaarden voor atelierhuurders in permanente panden. Ook informeerden we de aanwezigen dat afspraken waren geborgd voor BIM-ruimtes en dat mogelijkheden werden verkend voor nieuwe atelierlocaties in projecten zoals de Stadsdelta.
December 2024: Laatste stap in voorbereiding op nieuwe contracten
In december ontvingen huurders die nog geen conceptovereenkomst hadden opgevraagd, een brief die bij de ateliers werden afgegeven. Wethouder Mike van der Geld onderstreepte: “We begrijpen dat er vragen en zorgen zijn. De komende vijf jaar blijft alles hetzelfde qua huur en voorwaarden. Er is ruimte om vragen te stellen en de overgang soepel te laten verlopen.” Om onduidelijkheden weg te nemen, worden in januari 2025 extra inloopmomenten georganiseerd, zodat huurders tijd en rust hebben om het nieuwe contract goed te begrijpen.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.