Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Dieren

hond

In ’s-Hertogenbosch zijn 3 kinderboerderijen met een educatiecentrum. In verschillende wijken zijn dierenparkjes (pdf). Ze zijn bijna allemaal in beheer bij stichtingen. De dieren worden verzorgd door vrijwilligers.

Kinderboerderijen

  • Oosterhoeve (ingang Ijsselsingel - aan de Oosterplas)
  • De Bossche Hoeve (ingang Kruiskampsingel)
  • ’t Veldje (ingang Abraham Kuyperborch - Rosmalen)

Zwerfdieren

Voor zwerfhonden of zwerfkatten kunt u terecht bij Dierentehuis ’s-Hertogenbosch, Oosterplasweg 41. Telefoonnummer: (073) 641 24 17.

Gewonde dieren

Voor een gewond dier of een dier in nood kunt u bellen met de Dierenambulance ’s-Hertogenbosch. Zij halen het dier op en verzorgen het. Bij een aanrijding met een wild dier (ree, hert, das of vos) belt u de politie: (0900) 88 44.

Dood dier of kadaver

Een dood dier bij u in de buurt, bijvoorbeeld een duif, egel, vos, hond of kat? Neem dan contact op met de Dierenambulance 's-Hertogenbosch via (073) 614 60 70. Zij brengen het naar milieustation Kruisstraat in Rosmalen. U kunt het ook melden met de BuitenBeter app.

Is uw huisdier overleden? Dan kunt u het kadaver ter vernietiging inleveren bij het milieustation Kruisstraat aan de Vliertwijksestraat 38 in Rosmalen.

Ziet u dood vee, zoals een koe, paard of schaap? Meld dit altijd via de BuitenBeter app .

Vissen

De gemeente is eigenaar van de meeste sloten, plassen, meertjes, rivieren en kanalen in ’s-Hertogenbosch. De viswaterkaart (Webapp) geeft een overzicht. Deze app is nog in ontwikkeling en werk nog niet 100%. U kunt van de viswaterkaart ook een pdf downloaden of printen (zie onderaan bij downloads). In deze wateren mag u vissen, als u zich houdt aan de regels in het toestemmingsformulier vissen (zie onderaan bij downloads). Vul het bestand in en neem het mee als u gaat vissen. Het formulier is ook gratis af te halen aan de balies van het Stadskantoor of de dependances.

Beheert een hengelsportvereniging het viswater? Dan hebt u geen toestemming van de gemeente nodig. Vraag dan een dagvergunning aan bij de betreffende hengelsportvereniging.

Honden uitlaten

De gemeente heeft de volgende voorzieningen voor het uitlaten van honden: hondenuitlaatroute, uitrenveld, hondentoilet, loslooproutes en losloopgebieden. U hoeft de hondenpoep hier niet op te ruimen, het mag wel. De loslooproutes en losloopgebieden worden niet door de gemeente schoon gemaakt. Buiten de bebouwde kom mag u uw hond aan de lijn in de wegbermen zijn behoefte laten doen. Op dit moment zijn er nog geen hondenvoorzieningen in Vinkel.

Regels

De belangrijkste regels voor het uitlaten van de hond zijn:

  • Houd uw hond altijd aan de lijn, behalve op een uitrenveld, loslooproute of losloopgebied.
  • Ruim hondenpoep meteen zelf op. Op een hondenuitlaatroute, uitrenveld en hondentoilet hoeft dit niet, het mag wel.
  • Zorg ook dat u een opruimmiddel bij u heeft. Anders krijgt u een boete.
  • Een hond mag nooit op een speelterrein.

Gevaarlijke honden

Hebt u last van een gevaarlijke of bijtende hond? Dan kunt u aangifte doen bij de politie. De politie geeft meldingen door aan de gemeente. De gemeente kan de eigenaar er dan op wijzen dat de hond kort aangelijnd moet zijn en een muilkorf moet dragen.