Ga naar de inhoud

Dieren

In ’s-Hertogenbosch zijn 3 kinderboerderijen met een educatiecentrum. In verschillende wijken zijn dierenparkjes (pdf). Ze zijn bijna allemaal in beheer bij stichtingen. De dieren worden verzorgd door vrijwilligers.

Kinderboerderijen

 • Oosterhoeve (ingang IJsselsingel - aan de Oosterplas)
 • De Bossche Hoeve (ingang Kruiskampsingel)
 • ’t Veldje (ingang Abraham Kuyperborch - Rosmalen)

Honden

Binnen gemeente ’s-Hertogenbosch hebben we 3 regels:

 1. Hondenpoep altijd opruimen
 2. Honden overal aan de lijn
 3. Honden niet op kinderspeelplaatsen

Hondenpoep niet opruimen?

Wilt u de poep van uw hond niet opruimen? Maak dan gebruik van onze hondenuitlaatroutes, uitrenvelden of hondentoiletten. Hier ruimen wij het op. Als u de poep op andere plekken laat liggen riskeert u een boete.  

Loslopende honden

Loslopen voor honden is alleen toegestaan op onze uitrenvelden, loslooproutes en losloopgebieden. In de rest van de gemeente is loslopen verboden en moet de hond aan de lijn.

Hondenvoorzieningen

We hebben verschillende hondenvoorzieningen:

 • Hondenuitlaatroute
 • Uitrenveld
 • Hondentoilet
 • Loslooproutes
 • Losloopgebieden

Wilt u weten waar de hondenvoorzieningen bij u in de buurt zijn? Kijk op deze kaart.

Melding hond of hondenvoorziening?

Heeft u een vraag of melding over een hond of hondenvoorziening? Kijk eerst op de infographic honden en hondenvoorziening om te zien wat ons beleid is en wat u van ons kunt verwachten.

Zwerfdieren

Voor zwerfhonden of zwerfkatten kunt u terecht bij Dierentehuis ’s-Hertogenbosch, Oosterplasweg 41. Telefoonnummer: (073) 641 24 17.

Gewonde dieren

Voor een gewond dier of een dier in nood kunt u bellen met de Dierenambulance ’s-Hertogenbosch. Zij halen het dier op, gaan er eventueel mee naar de dierenarts of brengen het naar de opvang. Bij een aanrijding met een wild dier (ree, hert) belt u de politie: (0900) 88 44. Gaat het om een aanrijding met een das of vos? Bel dan de dierenambulance via (073) 614 60 70.

Dood dier of kadaver

Een dood dier bij u in de buurt, bijvoorbeeld een duif, egel, vos, hond, kat of konijn? Neem dan contact op met de Dierenambulance 's-Hertogenbosch via (073) 614 60 70. Van dieren met een chip (kat, hond, konijn etc.) kan eventueel de eigenaar opgespoord worden. Dode dieren die in het wild leven worden naar het milieustation Kruisstraat in Rosmalen gebracht. U kunt een dood dier ook melden met de BuitenBeter app.

Is uw huisdier overleden? Dan kunt u het kadaver wegbrengen naar het milieustation Kruisstraat aan de Vliertwijksestraat 38 in Rosmalen. U kunt hiervoor ook de dierenambulance inschakelen. Ziet u dood vee, zoals een koe, paard of schaap? Meld dit altijd via de BuitenBeter app.

Vissen

Voor de wateren waar de gemeente eigenaar van is heeft u geen visvergunning nodig maar een vistoestemming. Deze toestemming is online aan te vragen.

Vervoer

Woont u in ’s-Hertogenbosch en hebt u geen vervoer om met uw dier naar de dierenarts of trimsalon te gaan? Dan kunt u de dierenambulance bellen voor een taxirit. U betaalt daarvoor een onkostenvergoeding.