Eerste Hulp Bij Geldzaken

Hebt u een vraag over geldzaken? Hebt u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Of hebt u al te maken met aanmaningen van schuldeisers? Wacht niet langer en kom naar Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG).

Voor alle inwoners van ’s-Hertogenbosch

We zijn er voor alle inwoners van ’s-Hertogenbosch met vragen en zorgen over geldzaken. Ook voor jongeren en ondernemers.

Hulp bij alles rondom geldzaken

De consulenten van EHBG kunnen u helpen bij alles rondom geldzaken. Bijvoorbeeld met een overzicht maken van inkomsten en uitgaven. Maar we kijken ook of u recht hebt op gemeentelijke regelingen en landelijke toeslagen. Daarnaast kunnen we helpen bij contact met schuldeisers. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of kom langs.

Kledingbon en tegoedbon voor witgoed

Er zijn extra (tijdelijke) maatregelen waarmee we huishoudens die moeten rondkomen van een laag inkomen gaan helpen. Dat doen we bijvoorbeeld met een kledingbon voor kinderen, digitale ondersteuning voor middelbare scholieren en een tegoedbon om een oud witgoedapparaat te vervangen voor een energiezuinige variant. Als u recht hebt op een van deze maatregelen, dan krijgt u hierover bericht van Stichting Leergeld of de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Zelf aan de slag met uw geldzaken

Wilt u zelf alvast aan de slag met uw geldzaken? Onze geldplannen helpen u stap voor stap om uw eigen geldzaken in balans te krijgen en te houden. Er zijn 11 geldplannen, dus er is er altijd een die past bij uw situatie. Bekijk alle geldplannen op de pagina Geldplannen. Er zijn er onder andere geldplannen voor:

Sociaal Raadslieden

Hebt u een vraag over bijvoorbeeld uitkeringen, toeslagen of belastingzaken? Of wilt u weten met welke regelingen u uw inkomen (tijdelijk) kunt aanvullen? Of hebt u hulp nodig bij het invullen van formulieren of het schrijven van een brief? Maak dan een afspraak met onze Sociaal Raadslieden. Voor een afspraak belt u naar (073) 615 90 90. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 12.00 uur. U kunt ook contact opnemen via het digitaal contactformulier.

De Sociaal Raadslieden zijn ook te bezoeken op afspraak. Dat kan bij:

  • Stadskantoor, Wolvenhoek 1
  • Wijkplein Rosmalen, Hoff van Hollantlaan 1
  • Weener XL, Oude Vlijmenseweg 200

Meer informatie is te vinden op de pagina Sociaal Raadslieden.

Ondersteuning nodig?

Koo is het informatie- en adviespunt voor inwoners van gemeente ’s-Hertogenbosch voor al uw vragen over ondersteuning, welzijn en zorg. Hebt u ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Koo. Deze medewerkers zoeken samen met u naar passende mogelijkheden. Zij zorgen ervoor dat u op de juiste plek terecht komt. Je kunt ze bereiken via de website van Koo en via telefoon of app (073 206 88 88).

Krijg waar u recht op hebt

Hebt u een laag inkomen en weinig vermogen? Misschien hebt u dan recht op een van de regelingen van de gemeente. Deze regelingen kunnen uw inkomen (tijdelijk) ondersteunen. Het hangt af van uw inkomen en vermogen of, en op welke regeling(en), u recht hebt. Wilt u weten of u recht hebt op een van de gemeentelijke regelingen? Vul dan een paar vragen in over uw persoonlijke situatie op de website van Bereken Uw Recht. U vult hier een aantal vragen over uw persoonlijke situatie. Hulp nodig hierbij? EHBG kijkt graag met u mee.

Meer dan advies

Soms is een advies niet genoeg. Dan bent u beter geholpen met budgetbegeleiding of een budgetcursus. Hebt u al schulden? Dan kan een regeling met uw schuldeisers of tijdelijk beheer van uw geld nodig zijn. Voor het oplossen van schulden is in ieder geval flink wat doorzettingsvermogen voor nodig. Maar u staat er niet alleen voor. U leest hier meer over op de pagina Schulddienstverlening.

Eerste Hulp Bij Geldzaken voor energierekening

De energieprijzen zijn nog steeds hoger dan we gewend waren. Daarom is er vanuit het Rijk ook over 2023 energietoeslag beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen. Deze kunt u nog aanvragen tot 1 augustus 2024. U hebt recht op deze energietoeslag als uw gezamenlijk inkomen niet hoger is dan 120% van het sociaal minimum. U leest hier meer over op de pagina Energietoeslag.

Is deze compensatie niet voldoende om de hogere energierekening te betalen? En hebt u problemen met het betalen van uw (energie)rekening? Neem dan contact op met EHBG. Samen kijken we naar oplossingen. Ook deze tips (pdf) om de energierekening omlaag te brengen helpen hierbij.

Eerste Hulp Bij Geldzaken voor ondernemers

Bent u ondernemer en maakt u zich zorgen over uw financiën? Hebt u al betalingsproblemen of zijn er (dreigende) schulden? Ook dan is EHBG er voor u. Bel voor een afspraak naar (073) 615 51 55 of stuur een bericht via het digitaal contactformulier. U kunt ook op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur langskomen bij ons loket (Weener XL, Oude Vlijmenseweg 200, ’s-Hertogenbosch).

Tips

Op internet vindt u allerlei handige websites die u op weg kunnen helpen bij uw geldzaken:

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.