Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. De rupsjes hebben dan al haren, maar nog niet de brandharen die overlast kunnen geven.

Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. We verwachten dat dit jaar tussen 10-15 mei is. De nesten zijn dan nog klein. In juni komen de rupsen samen en vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze 'in processie' op zoek naar voedsel. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Eikenprocessierups op de kaart

Vrijwel alle plekken waar we (over)last kunnen krijgen van de eikenprocessierups zijn bekend. Deze gebieden staan op een speciale eikenprocessierupskaart. Via deze kaart houden we u op de hoogte over de bestrijding van de eikenprocessierups. We gebruiken 3 statussen:

 1. Nesten verwacht/aangetroffen
 2. Bestrijding eikenprocessierups ingepland
 3. Nesten verwijderd

We werken deze kaart 2 keer per week bij.

Kaart eikenprocessierups

Verwijderen nesten

Vanaf half mei starten we met het wegzuigen van de nesten. Dit doen we in een bepaalde volgorde. Nesten in de buurt van scholen, zwembaden, sportparken en begraafplaatsen hebben de hoogste prioriteit en krijgen altijd voorrang op de rest. Wilt u meer weten over de werkwijze kijk dan bij de veelgestelde vragen (pdf).

Eikenprocessierups gezien?

Wees alert bij elke eikenboom en vermijd elk contact met de rupsen.

 • Eikenprocessierups in uw tuin?
  Blijf uit de buurt van de besmette boom. Verwijder de rupsen niet zelf, maar neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een boomverzorger.
   
 • Eikenprocessierups in de openbare ruimte?
  Blijf uit de buurt van de besmette boom. Controleer op de kaart of deze locatie bij ons bekend is. Is dat niet het geval? Of zijn we hier al geweest? Maak dan een melding via de BuitenBeter app. Via de BuitenBeter app geeft u met een speldenprik op de kaart aan waar u de eikenprocessierups heeft gezien. Kijk voor meer informatie over het maken van een melding op de pagina Melding openbare ruimte.

Toch in contact gekomen met brandharen?

Binnen een paar uur ontstaan klachten zoals jeuk, huiduitslag, en irritatie van ogen en/of luchtwegen.

 • Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit
 • Strip de huid zo snel mogelijk met plakband
 • Spoel de huid en ogen af met lauw warm water
 • Probeer niet te krabben of te wrijven
 • Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula
 • Was kleding zo snel mogelijk op 60°C, zodat de eiwitten afgebroken worden

Meer informatie

Wij werken samen met de GGD en volgen de (communicatie)richtlijnen die door de GGD zijn opgesteld. De GGD heeft een campagne om inwoners te informeren over de eikenprocessierups. Ze doen dit met behulp van Oakie. Kijk op www.rupsen.info voor meer informatie.