Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Gemeenteraad

Infographic 'Wat doet de gemeenteraad?'

Samenstelling

De gemeenteraad telt 39 raadsleden. De zetels zijn verdeeld over 10 politieke partijen. Wilt u weten welke partijen in de gemeenteraad zitten? En hoeveel zetels zij hebben? Kijk dan op de pagina Samenstelling gemeenteraad.

Waar vergadert de raad over?

Wanneer en waarover vergadert de gemeenteraad? Dat staat in deze kalender. We kondigen dit ook aan op twitter met #raaddb.

Of gebruik de app iBabs, te downloaden in de Appstore. Deze is beschikbaar via Itunes voor Iphone, via Google Play voor Android en via Microsoft voor telefoons met Windows.

Inloggen kan door het volgende in te vullen:
login site: denbosch
e-mailadres: burger
wachtwoord: burger

Hoe neemt de gemeenteraad besluiten?

De gemeenteraad vergadert 1 keer in de maand. Altijd op een dinsdagavond. In de vergaderingen neemt de gemeenteraad de besluiten. Om die besluitvorming goed voor te bereiden, zijn er raadscommissies. Zij komen ook iedere maand bijeen. Er zijn er 4, want iedere commissie heeft een eigen werkterrein: BestuurszakenRuimtelijke OntwikkelingenFinanciën en Maatschappelijke Ontwikkelingen. Lees meer hierover in de infographic 'Hoe neemt de gemeenteraad besluiten?' (pdf).

Praat met de raad

Inwoners en organisaties krijgen ruimte om ideeën, wensen en problemen aan de gemeenteraad voor te leggen. Wilt u ook in gesprek met de raad? Schrijf u dan in voor de maandelijkse raadsavond ‘Informeren & Ontmoeten’. Lees op de pagina Informeren en ontmoeten hoe de raadsavond precies werkt en hoe u mee kunt doen. In de kalender staat wanneer de volgende raadsavond is.

Daarnaast zijn er andere manieren voor inwoners om de besluitvorming van de gemeenteraad te beïnvloeden. Hebt u bijvoorbeeld een idee om 's-Hertogenbosch mooier of beter te maken? Met een burgerinitiatief (pdf) kunt u dit idee op de agenda van de raad zetten.

Kom bij ons langs

De raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. U bent altijd welkom om hierbij aanwezig te zijn en na te praten met de raadsleden. Ze zijn in het Bestuurscentrum (Achter het Stadhuis 5-7). U kunt zo naar binnenlopen en op de publieke tribune gaan zitten.

Een raadslid kan u ook persoonlijk ontvangen voor een kijkje achter de schermen. Op die manier kunt u nader kennismaken met het werk van de raad. Meldt u aan als Gast van de Raad. Neem hiervoor contact op met de griffie via (073) 615 55 85 of gebruik het contactformulier.

Contact met de raad

Hebt u een boodschap voor de gemeenteraad? Stuur dan een bericht of brief (Postbus 12345, 5200 GZ 's-Hertogenbosch). Uw bericht komt dan op de lijst ingekomen stukken van de raad en wordt daarmee openbaar. Vragen over de gemeenteraad? Neem dan contact op met de raadsgriffie via telefoonnummer (073) 615 90 81. Of stuur een e-mail via het contactformulier.