Werken aan een weerbare Gestelse buurt

We werken aan een weerbare buurt met meer zelfredzaamheid en samenredzaamheid. Dat doen we onder andere door bewoners passende hulp te bieden waar nodig, hen te verbinden met elkaar en initiatieven uit de buurt te steunen.

Gezinscoaches Farent

Met de inzet van intensieve gezinshulp op maat willen we gezinnen de hulp bieden die nodig is. De gezinscoaches van Farent begeleiden meerdere gezinnen op verschillende gebieden. De gezinscoach gaat bijvoorbeeld mee naar gesprekken met instanties om te voorkomen dat schulden oplopen. Of helpt bij het leggen van contacten met anderen. Ook voor vragen over opvoeding kunnen gezinnen bij de gezinscoach terecht. Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer en dan is het fijn als er iemand meedenkt en steun geeft. In totaal zijn er drie gezinscoaches actief. Ze hebben een achtergrond als maatschappelijk werker, welzijnswerker en als schoolmaatschappelijk werker. Het draait allemaal om het vertrouwen en het vinden van een goede aansluiting om positief gedrag en persoonlijke ontwikkeling bij mensen te stimuleren. Meer weten? Lees het uitgebreide verslag (pdf) van één jaar gezinscoaches of bekijk de video, waarin twee gezinnen vertellen hoe zij de ondersteuning van de gezincoaches ervaren.

Buurthuisje De Guido

In september 2022 opende de ontmoetingsruimte in de nieuwe flat Guido: buurthuisje de Guido. Een plek van en door bewoners, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren voor andere buurtbewoners. Na de opening is gestart met een laagdrempelige koffie-inloop op maandag, woensdag en vrijdag, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Bezoekers worden steevast gevraagd mee te denken over activiteiten voor en door bewoners. Inmiddels heeft dit geleid tot een volle kalender met verschillende activiteiten voor en door buurtbewoners. De Gestelse buurt heeft de weg naar ‘buurthuisje de Guido’ gevonden.

Stille krachten

Vele bewoners zetten zich in voor de buurt. Ieder op zijn eigen manier en met hun eigen interesses en mogelijkheden. Zonder zichzelf op de borst te slaan, maar met heel veel betekenis voor anderen. Stille krachten om trots op te zijn, vandaar dat wij ze in het zonnetje zetten!

In de 5-delige serie Stille Krachten komen wijkbewoners aan het woord die iets moois doen voor een ander. Voor iemand alleen of voor een groepje bewoners. Herkenbare gezichten in de buurt die zorgen voor elkaar en/of anderen in de buurt. Bekijk de serie op YouTube.

Gestelse buurtdag

Op 14 april 2022 en op 13 mei 2023 organiseerden we de Gestelse Buurtdag. Op verschillende plekken in de buurt waren activiteiten voor en door bewoners en organisaties. Van een afvalbingo voor de kinderen tot informatie over burgerhulpverlening. En van informatie over energiebesparing tot de mogelijkheid van het bezoeken van een woning in nieuwbouwflat de Albrecht.

Lees het hele verslag (pdf) van de eerste editie in 2022. In 2023 was het thema ‘verwondering’: wat zien bewoners en professionals in de buurt en waar worden vraagtekens bij gesteld? Ook in de toekomst blijven we deze gezellige Gestelse Buurtdagen organiseren. Voor 2024 hebben meerdere bewoners zich al gemeld om mee te organiseren. Houd de nieuwsberichten op deze website in de gaten voor meer informatie over de Gestelse buurtdag 2024.

Nieuws uit de Gestelse buurt

Blijf bij en doe mee!

Een aantal keer per jaar geven we een nieuwsflits uit met updates vanuit de buurt. Werk je in de buurt en wil je de nieuwsflits ontvangen?

Aanmelden nieuwsflits

In Facebookgroep ‘De Gestelse buurt werkt’ delen buurtwerkers en bewoners regelmatig informatie voor de buurt. Denk aan activiteiten en bijeenkomsten, oproepen om mee te denken et cetera.

Heb je vragen over of ideeën voor ‘de Gestelse buurt werkt!’? Laat het ons weten via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.