Huur- of koopwoning

Huurwoning

Bent u op zoek naar een huurwoning in de gemeente? Schrijf u dan in bij één van de woningcorporaties. Op de website van Thuispoort vindt u het gehele aanbod van sociale huurwoningen in ’s-Hertogenbosch.

Urgentie vraagt u aan bij de woningcorporatie waar u staat ingeschreven. Hierover vindt u op de website van Thuispoort meer informatie.

Wet goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Het geeft gemeenten meer mogelijkheden om ongewenst verhuurgedrag tegen te gaan. Denk aan woondiscriminatie, intimidatie, onredelijke servicekosten en een te hoge borg. Lees meer of maak een melding via de pagina Wet goed verhuurderschap.

Bouwkavels

In de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn op verschillende plaatsen vrije kavels te koop. Op de pagina Bouwen en verbouwen vindt u meer informatie.

Starterslening

Sinds 16 oktober 2023 kunt u weer een starterslening aanvragen bij gemeente ’s-Hertogenbosch. Deze lening is een aanvullende hypotheek bovenop de gewone hypotheek en kunnen starters op de woningmarkt aanvragen om het kopen van een eerste huis mogelijk te maken.

Met de Starterslening, een product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), kun je nét een beetje extra lenen voor het aankopen van je eerste woning.

Eerste 3 jaar geen maandlasten

De looptijd van de Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast, daarna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. Met de SVn Starterslening heb je de eerste drie jaar geen maandlasten. Als je inkomen het toelaat, betaal je na drie jaar wel rente en aflossing. Je sluit de lening af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dat geeft extra zekerheid. De Starterslening is maximaal 20% van de koopprijs van een woning tot maximaal €30.000.

Meer informatie en aanvragen

Wie een Starterslening wil aanvragen heeft toestemming van de gemeente nodig. De gemeente legt de toestemming vast in een toewijzingsbrief. Kijk voor meer informatie over de Starterslening op de website van SVn, bekijk de algemene informatie (pdf) of bekijk de veelgestelde vragen (pdf).

Aanvragen starterslening

Woning splitsen of verkameren?

Woning splitsen of verkameren is een goede manier om het woningaanbod te vergroten, zodat meer mensen een huis hebben. Daarom willen we dit als gemeente graag zo makkelijk mogelijk maken. Daarbij houden we grip op de leefbaarheid van buurten en op de kwaliteit van de woningen. Daarom hebben we regels opgesteld. U vindt de uitgebreide regels op de website van Raadsinformatie (pdf). Overweegt u uw woning te splitsen of verkameren? Neem dan contact op het met omgevingsloket, we denken graag met u mee!

Ook uw aanvraag voor woningsplitsing of verkameren dient u in bij het Omgevingsloket.

Opkoopbescherming

Wilt u een woning kopen om te gaan verhuren? Raadpleeg dan eerst de regels over opkoopbescherming. Op onze pagina Opkoopbescherming leest u meer over de opkoopbescherming in de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Tijdelijk verhuren koopwoning in verband met leegstand

Met tijdelijke verhuur van uw koopwoning kunt u als eigenaar dubbele woonlasten verminderen. De gemeente wil daarnaast ongewenste leegstand voorkomen. De Leegstandswet biedt u de mogelijkheid om uw koopwoning tijdelijk te verhuren.

Vraag als verhuurder een vergunning voor tijdelijke verhuur aan bij de gemeente. Deze vergunning geldt voor minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar. Heeft u al een vergunning en wilt u deze verlengen? Doe dit dan met hetzelfde aanvraagformulier.

Aanvragen vergunning tijdelijke verhuur

Woonvisie

Als gemeente vinden we het belangrijk dat onze inwoners trots zijn op hun woonplaats, en hier graag wonen. We willen dat iedereen een woning heeft die zoveel mogelijk aansluit bij hun woonwensen en mogelijkheden. En dat die woningen liggen in een sterke stad met leefbare wijken en dorpen. In de Woonvisie beschrijven we als gemeente, aan de hand van vier woonopgaven, wat wij doen om daarvoor te zorgen. Maar ook wat we daarin verwachten van andere partijen. Benieuwd naar de woonvisie, het uitvoeringsprogramma behorend bij de woonvisie en een korte samenvatting van de visie? Dit en meer kun je vinden op onze pagina Woonvisie ’s-Hertogenbosch.

Prestatieafspraken

De gemeente, woningcorporaties (BrabantWonen, JOOST, Mooiland en Zayaz) en het Stedelijk Huurdersplatform maken prestatieafspraken. De partijen werken samen aan betaalbuur, duurzaam en prettig wonen in veilige en vitale buurten. Naast de Meerjarige prestatieafspraken 2021-2025 (pdf) maken we ook ieder jaar een uitvoeringsagenda. Bekijk de Uitvoeringsagenda Prestatieafspraken 2024 (pdf). Voor het thema duurzaamheid is een Duurzaamheidsakkoord 2018-2025 (pdf) gesloten.

Dashboard Wonen

Bekijk het dashboard wonen oktober 2023 waarin de belangrijkste cijfers over het wonen in ’s-Hertogenbosch staan. We geven hier een kwantitatief overzicht van én inzicht in de woonopgaven.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.