Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat de gemeente u 1 keer per jaar geeft als u al 3 jaar of langer van een laag inkomen moet leven. U kunt het geld vrij besteden. Bijvoorbeeld aan spullen die u met een laag inkomen moeilijk kunt betalen, zoals een nieuwe koelkast of een televisie. U hoeft er geen belasting over te betalen. 

Voorwaarden

U bent 21 jaar of ouder, maar niet ouder dan de AOW-leeftijd. Ook hebt u al 3 jaar aaneengesloten een inkomen dat niet hoger is dan het bedrag dat u in de bijstand zou krijgen. U bezit weinig spaargeld daarnaast hebt u geen uitzicht op een hoger inkomen. Het inkomen van uw partner telt ook mee.

Bedragen

De individuele inkomenstoeslag wordt elk jaar vastgesteld. De bedragen voor 2021 zijn:

  • Gezin/gehuwd/samenwonend € 533,00
  • Alleenstaande ouder € 478,00
  • Alleenstaande € 374,00

Aanvragen

Hebt u een bijstandsuitkering?

Hebt u al drie jaar een bijstandsuitkering binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch? Dan krijgt u automatisch een brief thuis. Daarin staat een link waarmee u een digitale aanvraag kunt doen. 

Hebt u een ander minimum inkomen?

Dan vraagt u de toeslag aan bij de gemeente. Bel naar (073) 615 51 55 voor een georganiseerde terugbel afspraak. U krijgt na dit gesprek een aanvraagformulier dat u inlevert met de bewijsstukken. Daarna ontvangt u binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag.