Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat de gemeente u 1 keer per jaar geeft als u al 3 jaar of langer van een laag inkomen moet leven. U kunt het geld vrij besteden. Bijvoorbeeld aan spullen die u met een laag inkomen moeilijk kunt betalen, zoals een nieuwe koelkast of een televisie. U hoeft er geen belasting over te betalen. 

Voorwaarden

U bent 21 jaar of ouder, maar niet ouder dan de AOW-leeftijd. Ook hebt u al 3 jaar aaneengesloten een inkomen dat niet hoger is dan het bedrag dat u in de bijstand zou krijgen. U bezit weinig spaargeld daarnaast hebt u geen uitzicht op een hoger inkomen. Het inkomen van uw partner telt ook mee.

Bedragen

De individuele inkomenstoeslag wordt elk jaar vastgesteld. De bedragen voor 2022 zijn:

Gezin/gehuwd€ 590,07
Alleenstaande ouder€ 529,00
Alleenstaande€ 414,09

Aanvragen

Hebt u een bijstandsuitkering?

Hebt u al drie jaar een bijstandsuitkering binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch? En hebt u vorig jaar individuele inkomenstoeslag ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. U krijgt automatisch bericht.

Hebt u een ander minimum inkomen?

Dan vraagt u de individuele inkomenstoeslag aan met dit digitale formulier. Hebt u vragen? Bel dan naar (073) 615 51 55.

Hulp bij uw aanvraag?

Misschien vindt u het fijn als iemand u helpt bij uw aanvraag. Dat kan een familielid of vriend zijn. Of een onafhankelijk cliëntondersteuner (OCO). Een OCO u helpen bij het doen van uw aanvraag. Hulp van een OCO is gratis. Wilt u hiervan gebruik maken? Bel naar het informatie- en adviespunt Koo: (073) 206 88 88. Kijk voor meer informatie op de website van Koo.