Ga naar de inhoud

Sociale Wijkteams

Spelen er meer problemen tegelijkertijd in uw leven en overziet u het niet meer? Dan vraagt u waarschijnlijk eerst hulp op een vertrouwde plek, dichtbij huis. Bij uw huisarts, op school of het kinderdagverblijf, een wijkplein of maatschappelijk werk. Soms kunnen de mensen hier u al voldoende helpen. Maar niet altijd. Deze mensen brengen u dan in contact brengen met het sociaal wijkteam in uw omgeving.

Veel ervaring

In een sociaal wijkteam werken hulpverleners met verschillende achtergronden samen. Mensen die ruime kennis en ervaring hebben op het gebied van jeugd, maatschappelijk werk, ouderen of mensen met beperkingen.

Plan

Een medewerker luistert naar uw verhaal. U praat over uw situatie: uw gezondheid, uw woonsituatie, werk, de opvoeding van de kinderen en uw financiƫn. Waarschijnlijk zijn er meer gesprekken nodig. Daarna maakt u samen een plan en u voert dit samen uit. Tussendoor bespreekt u steeds hoe het gaat. De medewerker van het sociaal wijkteam voert regie op de ondersteuning en haalt er andere professionele hulp bij als dit nodig is.

Wat u zelf kunt, doet u zelf

De medewerker van het sociaal wijkteam denkt vooral met u mee. Wat wilt u eerst oplossen? Welke oplossingen zijn er? En passen deze bij u? Wat kunt u zelf doen/regelen? En welke mensen in uw omgeving kunnen misschien helpen met bepaalde dingen? De medewerkers onderzoeken ook met u waar u goed in bent. U helpt daarmee dan misschien weer andere mensen.

Kosten

U betaalt zelf nooit voor de ondersteuning van het sociaal wijkteam. Hebt u gespecialiseerde hulp nodig? Dan kan de medewerker van het sociaal wijkteam deze hulp voor u regelen. In dat geval moet u misschien (een deel) meebetalen aan de zorg of ondersteuning die u krijgt.

Uw privacy

Wij gaan natuurlijk zorgvuldig om met de informatie die we van u krijgen. Het sociaal wijkteam mag alleen met uw toestemming informatie delen met anderen. U ondertekent een formulier waarop u aangeeft met wie we uw informatie mogen delen.

Contact

Meestal brengt iemand anders u in contact met een sociaal wijkteam. De gemeente is verantwoordelijk voor de sociale wijkteams. Hebt u vragen? Dan belt of mailt u de gemeente.

Bent u een professional en wilt u iemand aanmelden bij het sociaal wijkteam? Gebruik dan het overdrachtsformulier (pdf). Mail dit naar het wijkteam of stuur een e-mail via dit formulier.