Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. De kaart is maximaal 5 jaar geldig, persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. Voor de aanvraag is een medisch onderzoek verplicht, tenzij uit eerder onderzoek blijkt dat u aan de voorwaarden voldoet. De aanvraag kost € 110,00 (2022). Blijkt uit medisch onderzoek dat u niet aan de voorwaarden voldoet, dan kunt u dit geld niet terugkrijgen.

Voorwaarden

Er zijn parkeerkaarten voor bestuurders, passagiers en instellingen.

 • Bestuurderskaart
  U bestuurt zelf het voertuig en u hebt beperkingen waardoor u zes maanden of langer niet verder kunt lopen dan 100 meter.
 • Passagierskaart
  Bent u afhankelijk van vervoer van anderen? En kunt u vanwege uw beperking niet alleen achtergelaten worden op de plaats van bestemming? Dan krijgt u een passagierskaart.
 • Instelling
  Vervoert uw instelling mensen met een handicap? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen aanvragen. 

Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart

Een aanvraag duurt ongeveer 8 weken. Meestal is een medisch onderzoek nodig. Een arts kijkt dan naar uw belemmeringen of handicap. Zo nodig vraagt de arts informatie bij uw specialist of huisarts en geeft daarna advies aan de gemeente. U krijgt dan een brief waarin staat of u wel of niet een gehandicaptenparkeerkaart krijgt. 

Bel naar de gemeente om een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen: (073) 615 51 55.

Kosten

De aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart kost € 110,00 (2022). U krijgt een brief met informatie over hoe en wanneer u dat bedrag moet betalen. Blijkt later uit het medisch onderzoek dat u geen recht hebt op een gehandicaptenparkeerkaart? Dan krijgt u het geld niet terug.

Ophalen

U krijgt bericht als de gehandicaptenparkeerkaart voor u klaarligt. Neem het bericht en uw  identiteitsbewijs mee. Hebt u iemand gemachtigd? Dan moet deze persoon uw machtiging en een eigen identiteitsbewijs meenemen.

Regels parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats

 • U parkeert op plaatsen die alleen bestemd zijn voor gehandicapten. U herkent zo’n parkeerplaats aan het blauwe verkeersbord met de rolstoel. U moet zich aan de tijdlimiet houden als die geldt voor een gehandicaptenparkeerplaats
 • U kunt gratis parkeren op plaatsen voor betaald parkeren en u mag onbeperkt parkeren in een blauwe zone waar een tijdslimiet geldt.
 • U mag maximaal 3 uur parkeren op plaatsen waar een parkeerverbod geldt. Gebruik dan wel uw blauwe parkeerschijf en zorg ervoor dat uw auto andere weggebruikers niet hindert. Fietsers en voetgangers horen ook bij de weggebruikers.

Europa

De gehandicaptenparkeerkaart is geldig in de meeste Europese landen. Op de website van de ANWB staat in welke landen. U vindt de volledige voorwaarden op de website van Overheid.nl. Gebruik de zoekterm 'Regeling gehandicaptenparkeerkaart'.

Gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen

Bel naar de gemeente, maximaal 8 weken voordat uw kaart verloopt. Telefoonnummer: (073) 615 51 55.

Kwijt of gestolen

U moet de originele kaart in de auto achterlaten. Helaas worden er veel gehandicaptenparkeerkaarten gestolen. Daarom adviseren wij u om een fotokluis in uw auto te gebruiken.

Is uw kaart gestolen? Doe meteen aangifte bij de politie. U hebt het proces-verbaal nodig als u opnieuw een gehandicaptenparkeerkaart wilt aanvragen.

Bent u uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt? Dan kunt u een nieuwe aanvragen. Zowel bij verlies als bij diefstal kost de aanvraag van een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart € 110,00 (2022).

Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Woont en/of werkt u in de gemeente in de gemeente ’s-Hertogenbosch en wilt u een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen? Op de pagina Parkeren leest u meer over de voorwaarden en aanvraag van een gehandicaptenparkeerplaats. 

Slimme parkeerapp

Heb je een gehandicaptenparkeerkaart en kom je binnenkort naar de binnenstad van ’s-Hertogenbosch? Gebruik dan onze slimme parkeerapp. Deze geeft aan welke gehandicaptenparkeerplaatsen nog vrij zijn en helpen je er naartoe te navigeren. Lees hoe het werkt op de website van Den Bosch.