Vrijwilligers

In Nederland zijn zo’n 5,5 miljoen vrijwilligers actief. Zo’n 4 op de 10 inwoners in onze gemeente doen weleens vrijwilligerswerk. Vrijwilligers zijn onmisbaar. Daarom is ’s-Hertogenbosch trots op iedereen die vrijwilligerswerk doet!

Ondersteuning

De gemeente ondersteunt en stimuleert vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld met subsidies voor vrijwilligersinitiatieven. Of kijk op de website van Makelpunt voor de uitvoering van een vrijwilligersinitiatief. Een keer per jaar organiseren we een activiteit om vrijwillige inzet te waarderen en onder de aandacht te brengen. En twee keer per jaar is er een netwerkbijeenkomst. Het thema en de doelgroep kunnen steeds anders zijn.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Als je als vrijwilliger aan de slag gaat bij een organisatie moet je vaak een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inleveren. Hiermee borgen we veilig vrijwilligerswerk en maken we het onderwerp grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar. Organisaties die voldoen aan bepaalde voorwaarden kunnen een gratis VOG (Verklaring  Omtrent Gedrag) voor hun vrijwilligers aanvragen. Voor meer informatie kijk op de website van Gratis VOG.

Voor ondersteuning bij het ontwikkelen van beleid rondom veilig vrijwilligerswerk en het uitvoeren daarvan kunnen organisaties contact opnemen met Vrijwilligersnetwerk Galant via de website van Galant of een e-mail sturen.

Verzekering

Bent u mantelzorger, vrijwilliger of maatschappelijke stagiair in ’s-Hertogenbosch? Dan bent u automatisch verzekerd via de gemeente tegen ongevallen en schade aan persoonlijke eigendommen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Meer informatie (brochure, verzekeringsoverzicht en voorwaarden) staat op de website van Centraal Beheer.