Vrijwilligers

In Nederland zijn er zo’n 5,5 miljoen vrijwilligers. In ’s-Hertogenbosch doet 35% van de inwoners weleens vrijwilligerswerk. Zij zijn onmisbaar. Deze vrijwilligers maken onze gemeente mooier, groener, socialer, sportiever en creatiever. Daarom zijn wij trots op iedereen die vrijwilligerswerk doet.

Ondersteuning

De gemeente ondersteunt en stimuleert vrijwilligerswerk. We organiseren een keer per jaar een activiteit. Daarmee willen we vrijwillige inzet waarderen en onder de aandacht brengen.

Ook helpen we met subsidies voor initiatieven. Zoekt u naar een ruimte om uw initiatief uit te voeren? Kijk dan eens op de website van Makelpunt.

Is uw organisatie actief in het sociaal domein én werkt u met veel vrijwilligers? Lees dan meer over het Netwerk Informele Ondersteuning (NIO). Veel organisaties in het sociaal domein die met veel vrijwilligers werken, zijn aangesloten bij het NIO. Zij ontmoeten elkaar regelmatig, leren van elkaar en wisselen informatie uit.

Voor ondersteuning van vrijwilligers en hun organisaties kunt u contact opnemen met Vrijwilligersnetwerk Galant. Zij helpen bij het vinden van nieuwe vrijwilligers, aanbod van scholing en streven naar matching van bedrijfsleven aan vrijwilligersorganisaties.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Als u als vrijwilliger aan de slag gaat bij een organisatie, moet u vaak een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inleveren. Hiermee zorgen we voor veilig vrijwilligerswerk en maken we het onderwerp grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar. Organisaties die voldoen aan bepaalde voorwaarden kunnen gratis een VOG voor hun vrijwilligers aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Gratis VOG.

Verzekering

Bent u mantelzorger, vrijwilliger of maatschappelijke stagiair in ’s-Hertogenbosch? Dan bent u automatisch verzekerd via de gemeente tegen ongevallen en schade aan persoonlijke eigendommen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Meer informatie hierover staat op de website van Centraal Beheer.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.