Ga naar de inhoud

Wonen (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat iedereen zo lang mogelijk en zelfstandig thuis kan blijven wonen. Ook als u met een beperking of belemmering te maken hebt. Samen zoeken we naar de beste oplossing. We kijken naar wat u zelf kunt en hoe familie, bekenden of vrijwilligers u kunnen helpen. Waar nodig schakelen we professionele hulp in.

Woningaanpassingen

U woont in ’s-Hertogenbosch en u kunt geen gebruik maken van de badkamer, de keuken of het toilet. Of u kunt uw slaapkamer niet bereiken. Dan kan een woningaanpassing de oplossing zijn om langer zelfstandig te blijven wonen. Gaat het om aanpassingen zoals een traplift, het bad vervangen door een douche of een aanbouw? Dan komt de consulent Wmo bij u thuis om de situatie te beoordelen. Als een aanpassing noodzakelijk is, dan komt de trapliftleverancier of aannemer bij u thuis.

Voor wie?

Inwoners van 's-Hertogenbosch met een Wmo-indicatie.

Voor wie niet?

U krijgt geen woonvoorziening als u verhuist naar een verpleeg- of verzorgingshuis, als u voor het eerst zelfstandig gaat wonen of voor een vakantiewoning.

Aanvragen woningaanpassing

Maak een afspraak met het Wmo-loket voor een gesprek over een woningaanpassing.

Verhuiskosten

U woont in ’s-Hertogenbosch en u hebt problemen met het normale gebruik van uw woning. Soms stelt de consulent Wmo vast dat verhuizen een beter alternatief is. U probeert dan om samen met familie en/of vrienden de verhuizing te regelen Lukt dit niet? Dan ontvangt u een eenmalig persoonsgebonden budget (Pgb) voor de verhuiskosten. De hoogte van het bedrag hangt af van de noodzakelijke verhuiskosten. U moet zich wel zelf inschrijven als woningzoekende en reageren op het woningaanbod. Voor inwoners die permanent en volledig gebonden zijn aan een rolstoel geldt een aparte procedure van woningtoewijzing. De woningcorporatie kan u daarover informeren.

Voor wie niet?

U krijgt geen vergoeding als u verhuist naar een verpleeg- of verzorgingshuis, als u voor het eerst zelfstandig gaat wonen of voor een vakantiewoning.

Verzoek indienen

Neem contact met ons op vóórdat u kosten maakt. Bel het gemeentelijk contactcentrum (GCC) op telefoonnummer (073) 615 51 55.

Andere gemeente

Verhuist u naar een andere gemeente en lukt het niet om de verhuizing samen met familie en/of vrienden te regelen? Vraag dan een vergoeding aan in ‘s-Hertogenbosch vóórdat u kosten maakt of verhuist.

Eigen bijdrage

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, betaalt u zelf een deel van de kosten. Maar de eigen bijdrage is nooit hoger dan wat de voorziening kost. Uw eigen bijdrage berekenen op de website van CAK. U krijgt automatisch bericht van het Centraal Administratiekantoor (CAK) over de eigen bijdrage. Voor verhuiskosten betaalt u geen eigen bijdrage.

Verzorgingshuis

Een verzorgingshuis is voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Hebt u 24 uur per dag zorg nodig? Dan wordt dat (deels) betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Neem contact op met het verzorgingshuis zelf als u zich wilt inschrijven.