Door de maatregelen rondom corona is het voor u niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Is een rijbewijs verlopen tussen 1 september 2020 en 1 juli 2021? Dan mag u tot 10 maanden na de verloopdatum van uw rijbewijs, blijven rijden. Dat telt ook voor de geldigheid van code 95. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid . Wilt u wel nu het rijbewijs verlengen? Lees dan hieronder hoe dat kan.
Lees meer over onze actuele dienstverlening vanwege het coronavirus.

Rijbewijs

Uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen? Dat kan online. U hoeft dan maar één keer in plaats van twee keer naar de gemeente toe te komen: alleen om het op te halen. Om het rijbewijs op te halen moet wel een afspraak worden gemaakt via 073 - 615 51 55. Persoonlijk aanvragen kan ook. Gebruik dan de blauwe knop Maak een afspraak.

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Dat kan helaas niet online.

Digitaal

U kunt uw rijbewijs digitaal aanvragen als u in het bezit bent van een geldig Nederlands rijbewijs. Uw rijbewijs ligt na 2 werkdagen voor u klaar. U moet wel een afspraak maken om uw rijbewijs op te halen via 073 - 615 51 55.

Online aanvragen

Persoonlijk

U kunt uw rijbewijs ook persoonlijk aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. 

Maak een afspraak

Online aanvragen

U hoeft maar één in plaats van twee keer naar de gemeente. U hoeft het rijbewijs alleen maar op te halen. Om het rijbewijs digitaal aan te kunnen vragen, gelden een aantal voorwaarden: 

 • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs
 • U staat ingeschreven in ’s-Hertogenbosch
 • U beschikt over het hoogste beveiligingsniveau van DigiD: de DigiD-app en heeft daarmee de eenmalige controle met uw identiteitsbewijs uitgevoerd. Daarvoor heeft u een apparaat met NFC-lezer nodig. Bijvoorbeeld een smartphone.

Stappen digitaal aanvragen

 1. Ga met uw huidige rijbewijs naar een door de RDW-erkende pasfotograaf.
 2. Laat uw digitale foto maken en zet uw handtekening die later op uw rijbewijs komt te staan.
 3. De fotograaf stuurt uw foto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW.
 4. De RDW vergelijkt uw nieuwe pasfoto met de pasfoto op uw huidige rijbewijs. De RDW laat u per e-mail weten of u uw rijbewijs digitaal kunt aanvragen. U ontvangt de e-mail binnen een paar minuten. 
 5. U kunt de aanvraag via de website van de RDW indienen. Kies voor rijbewijs aanvragen.
 6. U dient de aanvraag digitaal in en rekent digitaal af. Tijdens de aanvraag kiest u of u uw rijbewijs op het stadskantoor of op Perron-3 (Rosmalen) op wilt halen. 
 7. U ontvangt een e-mail van het RDW zodra uw rijbewijs bij de gemeente klaarligt. 
 8. Haal uw rijbewijs bij de gemeente op. U moet hiervoor een afspraak maken via 073 - 615 51 55. Neem bij het ophalen uw oude rijbewijs mee. 

Kijk voor meer informatie over het digitaal aanvragen van uw rijbewijs op de website van de RDW.

Ophalen

5 werkdagen na uw aanvraag ligt het rijbewijs klaar. Een rijbewijs haalt u op waar u het hebt aangevraagd. Vergeet niet uw oude rijbewijs mee te nemen, want dat moet u inleveren! U moet hier wel een afspraak voor maken.

Uw rijbewijs digitaal aangevraagd? Dan ligt uw rijbewijs na 2 werkdagen voor u klaar. U moet hier wel een afspraak voor maken via 073 - 615 51 55.

Geldigheid

Het rijbewijs voor een bromfiets, motor, landbouwvoertuig of personenauto is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Rijbewijzen voor vrachtauto en bus hebben sinds 19 januari 2013 een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Deze termijnen kunnen door medische redenen of vanwege uw leeftijd korter zijn. De geldigheidsduur staat op het rijbewijs.

Spoed

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, ligt het na 2 werkdagen klaar. U betaalt extra kosten. Hebt u het rijbewijs nog sneller nodig? Dan kunt u de eerste werkdag na uw aanvraag vanaf 10.00 uur bellen of het al binnen is. Hebt u uw oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Als u uw rijbewijs digitaal aanvraagt dan ligt uw rijbewijs na 2 werkdagen voor u klaar. U betaalt dan geen extra kosten. U moet wel een afspraak maken via 073 - 615 51 55 om uw rijbewijs op te kunnen halen.

Kosten 2021

 • Rijbewijs € 41
 • Eigen verklaring CBR € 39,30
 • Extra kosten bij spoedaanvraag € 34,10

Medische keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt.
 • U een medische beperking hebt.
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door een huisarts, ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts.

Volg de procedure via de website van het CBR. Doe dit 5 maanden voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs. 

Gezondheidsverklaring (Eigen Verklaring)

Een Gezondheidsverklaring van het CBR hebt u in de volgende gevallen nodig:

 • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte).
 • Als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag.
 • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE; ook bij verlenging.
 • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie. 
 • Bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden.
 • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool.

Een Gezondheidsverklaring nodig? Regel dit snel en eenvoudig op mijn.cbr.nl.
Niet digitaal? Vraag een papieren Gezondheidsverklaring bij de gemeente aan. Maak hiervoor een afspraak. Vul het formulier in en stuur het naar het CBR. U krijgt binnen 1 tot 5 maanden een reactie van het CBR. Daarna kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u in sommige gevallen omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW.

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. De normale levertijd van 5 werkdagen is niet gegarandeerd. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Informatie over de Brexit

Heeft de Brexit gevolgen voor mijn rijbewijs?
Lees meer informatie op de website van de RDW.