Ga naar de inhoud

Uittreksel of afschrift aanvragen

Een afschrift uit de burgerlijke stand vraagt u op bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Een uittreksel vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. We verwerken uw aanvraag van een afschrift of uittreksel binnen 5 werkdagen. Hebt u het sneller nodig, maak dan een afspraak. Voorbeelden van aktes die u op kunt vragen zijn: geboorteakte, overlijdensakte of een huwelijksakte.

Soorten afschrift en uittreksels

Van geboorte, huwelijk, partnerschap, echtscheiding en overlijden maakt de burgerlijke stand een akte op. Een afschrift uit de Burgerlijke Stand vraagt u aan bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Voor het buitenland hebt u meestal een internationaal uittreksel nodig. Informeer hiervoor bij de instantie die om het afschrift of uittreksel vraagt.

Een uittreksel BRP (voorheen: GBA) is een officiƫle verklaring uit de Basisregistratie Personen waaruit uw naam, adres en woonplaats blijken. U kunt een uittreksel alleen aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Deze ontvangt u dan per post.

Speciale uittreksels zijn onder andere:

  • Bewijs van in leven zijn/attestatie de vita.
  • Bewijs van ongehuwd geregistreerd staan.
  • Bewijs van Nederlanderschap.

Bewijs van in leven zijn

Voor het bewijs van in leven zijn bestaan 2 modellen:

  • Het bewijs van in leven zijn in de vorm van een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is alleen voor gebruik in Nederland en kunt u online aanvragen. We sturen u dit binnen 5 werkdagen per post toe.
  • Het bewijs van in leven zijn dat ondertekend is door een ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze is voor gebruik in Nederland en het buitenland. Dit model moet u persoonlijk aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.

Kosten

De kosten voor de aanvraag van een uittreksel of afschrift vindt u in de legesverordening 2019 op de website van Overheid.nl.

Ondernemer? Gebruik Linea Recta

Bent u notaris, deurwaarder, advocaat, een medische instelling of een begraafplaats? En wilt u snel en eenvoudig digitaal informatie opvragen? Registreer u dan voor Linea Recta. Na de controle van de aanmelding ontvangt u een bevestiging voor Linea Recta. Al geregistreerd? Log hier in voor het digitaal opvragen van informatie.