Kentekenregistratie met camera’s
Om te komen tot een leefbare, bereikbare en gastvrije binnenstad is een goed systeem van ontheffingen en handhaving nodig. In 2022 is in de Van Berckelstraat de eerste stap hiervoor gezet door een kentekencamera te plaatsen. Een kentekencamera controleert of het kenteken een ontheffing heeft. Rijdt iemand de straat in met de auto zonder ontheffing? Dan krijgt dit kenteken een boete. Deze verkeersboetes krijgt u van het Centraal Justitieel Incassobureau en niet van de gemeente.
Kentekenregistratie toegang binnenstad
Vanaf 1 januari 2025 is de Hinthamerdriehoek een zone die ’s avonds afgesloten wordt voor verkeer. Bij het inrijden van deze zone staan kentekencamera’s. Meer weten over de toegang tot de binnenstad, kijk op de pagina Toegang binnenstad en buitengebieden.
Kentekenregistratie Brugplein – Oliemolensingel
Sinds november 2024 gelden er nieuwe verkeersregels op het Brugplein. Je mag niet meer vanaf het Brugplein rechtsaf slaan over de Draaibrug richting de Oliemolensingel en Zuid-Willemsvaart. Dit is nu alleen nog toegestaan voor lijnbussen, hulpdiensten en fietsers. Ook hier staan kentekencamera’s.
Kentekenregistratie zero-emissiezone
Vanaf 1 maart 2025 voert de gemeente ’s-Hertogenbosch de zero-emissiezone voor vracht- en bestelauto’s in. De zero-emissiezone is een gebied waar zakelijke bestel- en vrachtauto’s alleen mogen inrijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Bestel- en vrachtauto’s op diesel, benzine, LPG of biodiesel mogen niet de zero-emissiezone in. Ook binnen de zero-emissiezone controleren we op veertien plekken met kentekencamera’s.
Planning
- Handhaving Brugplein: waarschuwingen vanaf november 2024, handhaving met boete vanaf 1 februari 2025.
- Handhaving toegang binnenstad (STS – selectieve toegang binnenstad) Hinthamerdriehoek: waarschuwingen vanaf 1 januari 2025, handhaving met boete vanaf maart 2025.
- Handhaving zero-emissiezone met kentekencamera’s: waarschuwingen vanaf 1 maart 2025, handhaving met boete vanaf 1 juni 2025.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt het camerasysteem?
Voor een jaar- of dagontheffing registreert de gemeente het kenteken van uw voertuig in het systeem. Rijdt u langs de camera, dan scant de camera het kenteken van uw voertuig. Is uw kenteken geregistreerd, dan gebeurt er verder niets. De scan bewaart de gemeente niet. Herkent het systeem uw kenteken niet, dan ontvangt u eerst een waarschuwing. Bij herhaling krijgt u een boete.
Hoe is de privacy van personen in het voertuig en voorbijgangers geregeld?
De gegevensverwerking met de kentekencamera’s voldoet aan de eisen van de privacywetgeving AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Samengevat: de camera maakt een foto van het kenteken van een voertuig dat langs de camera rijdt. De openbare ruimte wordt niet gefilmd. Gegevens die niet nodig zijn voor de handhaving worden verwijderd. Passeert u de camera en hebt u een ontheffing, dan wordt de foto gewist. Personen op een overtredersfoto worden onherkenbaar gemaakt. Alleen de gegevens van overtreders (kenteken en foto) worden 5 jaar bewaard (de bewaartermijn van het Openbaar Ministerie).
Ik heb een motor, geldt de kentekenregistratie ook voor mij?
De cameraregistratie is voor gemotoriseerd verkeer, dus ook voor motoren.
Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?
Ga voor het aanvragen van een verkeersontheffing naar de pagina Ontheffingen. Hier vindt u de verschillende typen verkeersontheffingen en de voorwaarden.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.