Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch zoekt nieuwe burgemeester

Afbeelding van een ambtsketen

Burgemeester Rombouts stopt op 1 oktober als burgemeester. Daarom gaat de gemeente 's-Hertogenbosch op zoek naar een nieuwe burgemeester. Op deze pagina leest u meer over het proces. En hoe u mee kunt denken over wat we verwachten van de nieuwe burgemeester.

Denk mee en vul de enquête in

In de sollicitatiegesprekken is de profielschets van de burgemeester een belangrijke leidraad. Daarin is verwoord wat de raad van de burgemeester verwacht. Om een goede profielschets te maken, wil de raad ook bij inwoners ophalen wat zij belangrijk vinden.

Meedenken kan van 6 tot en met 26 februari door een vragenlijst in te vullen. Die vindt u hier: 


Wilt u liever een papieren vragenlijst invullen? Dat kan. Die vindt u in de Burgerplaza van het Stadskantoor, de hal van de Weener XL, de wijkpleinen en de Stadsbieb Centrum. De vragenlijst komt ook in de Bossche Omroep op 11 en 12 februari.

11 februari staan raadsleden op de Markt

Raadsleden gaan ook zelf de straat op met de vragenlijst. Om zelf van inwoners te horen wat zij verwachten van de nieuwe burgemeester. En samen de vragenlijst in te vullen. Dat doen zij op 11 februari aanstaande om 13.00 uur. Ze zijn te vinden op de Markt.

8 tot en met 19 februari enquêteurs op pad!

Op andere dagen zijn op verschillende plekken in ’s-Hertogenbosch enquêteurs te vinden. Zij gaan namens de gemeente op pad met de vragenlijst. Ook om van inwoners te horen wat zij verwachten van de nieuwe burgemeester. In dit overzicht (pdf) ziet u waar en wanneer zij te vinden zijn.

20 februari Informeren & Ontmoeten

Iedere maand organiseert de raad een avond om inwoners te ontmoeten. Zij kunnen dan hun mening geven over onderwerpen die hen bezighouden. Het profiel van de burgemeester staat 20 februari op de agenda. Wilt u meepraten en hierbij aanwezig zijn, kijk dan op de pagina Informeren en Ontmoeten. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar gemeenteraad@s-hertogenbosch.nl

Opbrengst enquêtes verwerken in profielschets

De uitkomst van de enquêtes verwerken we in de profielschets van de burgemeester. De gemeenteraad stelt in een vergadering de profielschets vast. Dat is op 3 april en op 4 april wordt deze aangeboden aan de Commissaris van de Koning. De profielschets is dan ook openbaar en te vinden op deze website.

Advertentie vacature

De advertentie voor de nieuwe burgemeester verschijnt waarschijnlijk op 11 april in de Staatscourant. Kandidaten moeten binnen 3 weken reageren, waarna de selectie en de gesprekken beginnen. Meer over het proces leest u in onze infographic ’s-Hertogenbosch zoekt een nieuwe burgemeester (pdf).

Vertrouwenscommissie

Een vertrouwenscommissie gaat de gesprekken met de kandidaten voeren. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen om alle fractievoorzitters te vertegenwoordigen in deze commissie. “Zo ontstaan de beste waarborgen voor een gedragen voorstel”, zegt de voorzitter van de vertrouwenscommissie Mike van der Geld. 

Aanbevolen kandidaat voor de zomer en benoeming

De vertrouwenscommissie adviseert de gemeenteraad over de beste kandidaat. Hier neemt de raad in een besloten vergadering een besluit over. Wanneer dat is gebeurd, wordt de naam van de kandidaat publiekelijk bekendgemaakt. Uiteindelijk is het de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die de burgemeester benoemt. Het streven is de naam van de nieuwe burgemeester voor de zomer bekend te maken.