Foto van de voorkant van BBS Haren Donk en Reit met een kindje die wandelt

6,5 miljoen euro voor verbeteren ventilatie op Bossche scholen

Aangemaakt op: 30-11-2023
Laatste wijziging op: 30-11-2023 13:40:33

Het college maakt vier miljoen euro vrij voor het verbeteren van de ventilatie op de Brede Bossche Scholen (BBS) en tweeënhalf miljoen voor andere scholen. De gemeente investeert in BBS Hambaken, BBS Haren, Donk en Reit, BBS aan de Aa en BBS de Graaf. Het aanpakken van de ventilatie wordt waar mogelijk gecombineerd met regulier onderhoud aan de gebouwen. Denk aan het vervangen van de vloerbedekking of schilderwerk.

Gemeente springt bij

Voor scholen die niet in ons bezit zijn, voeren de schoolbesturen de werkzaamheden voor verbetering van de ventilatie zelf uit. Ze krijgen hiervoor een Rijksbijdrage (SUViS) van 30% van het oorspronkelijk aangevraagde bedrag. Deze bijdrage is echter onvoldoende om de (stijgende) kosten voor de verbetering van de ventilatie in schoolgebouwen te kunnen dragen. Daarom stelt het college tot € 2,5 miljoen beschikbaar voor de scholen die de rijksbijdrage voor ventilatie aangevraagd hebben en daarmee een goed leerklimaat willen realiseren.

Schone, frisse lesomgeving

Volgens wethouder Rick Vermin – de nieuwe wethouder voor onder andere Talentontwikkeling –  brengt de gemeente ‘s-Hertogenbosch hiermee een beweging op gang.

“We willen dat de Bossche leerlingen goed onderwijs krijgen. Een goed leerklimaat is hiervoor van belang. Daar hoort een goede ventilatie bij. Daarvoor stellen we eenmalig extra middelen beschikbaar. Een prettig binnenklimaat draagt namelijk bij aan een schone, frisse lesomgeving.”

Duurzame ventilatie

Voor goede ventilatie maken we steeds vaker gebruik van technische oplossingen. Dit zorgt voor een betere balans tussen ventilatie en duurzaamheid. Schoolbesturen en de Brede Bossche Scholen mogen het geld daarom ook gebruiken om het energieverbruik van de extra installaties te compenseren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van extra zonnepanelen of het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Zo werken we samen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van ‘s-Hertogenbosch om in 2045 energieneutraal te zijn.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.