Hoe ziet mobiliteit in de brede binnenstad eruit in 2035? Laat je stem horen!

Aangemaakt op: 06-05-2024
Laatste wijziging op: 08-05-2024 13:34:05

Stel dat we aan het begin van een participatietraject nu eens niet zeggen: ‘Ik hoop dat we het snel eens worden’, maar: ‘Wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten’. Wat zouden we dan iets groots met elkaar kunnen bereiken.

Uitdagingen voor mobiliteit

Met de aanpak mobiliteit brede binnenstad (naam voor de historische binnenstad en de Spoorzone) schetsen we een nieuwe richting. De roep om een leefbare en bereikbare binnenstad is dringend. De druk op de brede binnenstad van Den Bosch wordt groter door nieuwe woningen, extra werkplekken en het groeiend aantal bezoekers. De groei biedt volop kansen om onze stad nóg aantrekkelijker te maken. En om invulling te geven aan de grote veranderopdrachten op het gebied van wonen, klimaat, energie en mobiliteit. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de uitdagingen. De andere kant van deze groei is dat het leidt tot een grotere druk op onze openbare ruimte en tot negatieve effecten op onze leefomgeving en gezondheid.

Wat wil de stad?

We kunnen mobiliteit alleen toekomstbestendig maken als we kijken naar de onderlinge samenhang. Een grote en complexe opdracht, waarbij we iedereen nodig hebben; van inwoner tot ondernemer en van gebruiker tot bezoeker. Het vraagt om anders te durven kijken naar mobiliteit. Maar nog belangrijker is het om te luisteren; waar heeft de stad behoefte aan en wat betekent dit voor de gewenste mobiliteit van Bosschenaren en bezoekers? Als we samen nadenken; hoe zou die mobiliteitstoekomst er dan uit zien? En wat moeten we daar nu gezamenlijk voor doen? Hoe verplaatsten we ons door de brede binnenstad in 2035?

Laat je stem letterlijk horen

De hele maand mei kun je letterlijk je stem laten horen. Je kunt meepraten over en invulling geven aan de verkeersstudie (uitgevoerd door verkeersadviesbureau Goudappel), de bijbehorende deelprojecten, zoals de toegang tot de binnenstad voor autoverkeer (het STS-systeem) en de aanpak mobiliteit brede binnenstad. We maken daarvoor gebruik van een innovatieve tool waarbij gesprekken tussen mensen opgenomen worden. Het opgenomen gesprek wordt omgezet naar tekst. Zo worden alle meningen en input meegenomen om beter in beeld te krijgen wat er leeft in de brede binnenstad. De eerste weken van mei kan er via deze tool op een online platform input worden geleverd. In de laatste week van mei en de eerste week van juni worden er twee fysieke bijeenkomsten georganiseerd; op dinsdag 28 mei en op zaterdag 1 juni. Ook daar halen we graag input op.

Online meedoen

Meer weten?

Meer lezen over de aanpak mobiliteit brede binnenstad, het participatietraject en de bijeenkomsten? Bekijk de website van Den Bosch.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.