Pilot aanpak huftergedrag

Aangemaakt op: 10-07-2024
Laatste wijziging op: 16-07-2024 08:40:42

Bestuurders die in het verkeer bewust geen rekening houdt met anderen. En verkeersregels niet naleven en zich daar iedere keer schuldig aan maken. Dat noemen we huftergedrag. Het gaat om huftergedrag van auto’s, van fatbikes en elektrische fietsen.

Op verschillende plekken in de binnenstad komt dit voor. Voor veel inwoners, bezoekers en weggebruikers is het een grote ergernis. Bovendien doet het iets met het hun gevoel van veiligheid. Samen met politie, handhaven we hier op en houden we verkeersacties. We onderzoeken hoe we onze aanpak verder kunnen uitbreiden. Dat doen we in een pilot samen met onze veiligheidspartners.

Wat gaan we doen?

Naast het aanpakken van het huftergedrag, richt de pilot zich op identificatie van veelplegers. Na melding van vier overtredingen binnen één jaar, gaan we inzetten op een persoonlijke aanpak. Afspraken hierover werken we samen met onze veiligheidspartners verder uit. Dat kan gaan om bijvoorbeeld een brief waarin staat dat ze geregistreerd staan als veelpleger. Het kan ook gaan om gesprekken met een veelpleger samen met ouders.

De pilot vraagt nog enige voorbereiding. In het voorjaar van 2025 verwachten we ermee te kunnen starten. De leereffecten die we opdoen met de persoonlijke aanpak in de pilot nemen we mee. Zodat we die kunnen gebruiken in de aanpak van huftergedrag in de dorpen en wijken.

Wat doen we al

Naast de aanpak van huftergedrag, zetten we in op het verkeersgedrag. Ook in het centrum van ’s-Hertogenbosch. In de mobiliteitsaanpak brede binnenstad hebben we al uitgesproken dat we autoverkeer dwars door de binnenstad willen verminderen. Ook onze handhavers waarschuwen en bekeuren op verschillende overtredingen. Dat gaat dan om parkeergedrag, stilstaan waar het niet mag of wanneer je een straat niet in mag.

Bij de aanpak van hardrijders of het negeren van een rood verkeerslicht door automobilisten werken we samen met de politie. We controleren regelmatig samen tijdens verkeerscontroles. Ook heeft de politie sinds kort een speciale rollertestbank waarmee fatbikes kunnen worden gecontroleerd.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.