’s-Hertogenbosch zet een grote stap naar omgevingsvisie
Aangemaakt op: 05-11-2024Laatste wijziging op: 05-11-2024 09:44:16
’s-Hertogenbosch groeit de komende jaren nog stevig. We hebben vaker flinke regenbuien, met mogelijk wateroverlast als gevolg. Onze economie verandert en we moeten zuiniger zijn met energie en grondstoffen. Zo maar een paar ontwikkelingen die van invloed zijn op onze omgeving. Hoe gaan we daarmee om? Wat geven we de ruimte? En hoe doen we dat terwijl de ruimte beperkt is. Bijna iedere vierkante meter heeft al een bestemming. De nieuwe omgevingsvisie biedt houvast om dit in goede banen te leiden.
Wethouder Roy Geers: “Onze samenleving verandert inderdaad in rap tempo. Niet alleen in wat we denken, doen of vinden. Maar ook hoe we wonen, leven en werken. Dat vraagt iets van de ruimte die daarvoor nodig is. Daar geeft deze omgevingsvisie richting aan. Daarmee is het een goede leidraad voor bestuurlijke keuzes. En voor initiatieven vanuit de samenleving. We nodigen iedereen uit om met ons mee te blijven bouwen aan onze mooie gemeente.”
Keuzes maken
Niet alles kan en past. We moeten keuzes maken en de beschikbare ruimte beter en efficiënter benutten. We zetten met de omgevingsvisie een stip op de horizon en schetsen op hoofdlijnen de route daarnaartoe. Dat betekent dat de omgevingsvisie mee moeten kunnen bewegen met de wensen van de tijd. En moet kunnen voorzien in de behoeftes van bewoners, ondernemers, organisaties en instellingen.
Vier Bossche ontwikkellijnen
De omgevingsvisie biedt samenhang tussen ontwikkelingen, opgaven en keuzes. Deze samenhang hebben we in vele stappen en gesprekken met de samenleving en onze partners gezocht. Het resultaat is de ontwerp-Omgevingsvisie ‘Zin in ’s-Hertogenbosch’. Daarin sturen we aan de hand van vier Bossche Ontwikkellijnen aan de toekomst van de gemeente. Deze ontwikkellijnen laten zich lezen als doelen. Ze gaan over het verder vergroenen van onze gemeente, het bouwen aan en voor volgende generaties, het behoud van onze welvaart en het verbinden van mensen en gebieden. Ze zijn op een verhalende wijze beschreven. Dat doen we om het samenhangende goed te kunnen vertellen. Vervolgens zijn ze vertaald naar verschillende gebieden: de brede binnenstad, de dorpen en wijken en naar de natuurgebieden in onze gemeente.
Inloopbijeenkomst 20 november
In januari 2025 leggen we de omgevingsvisie ter inzage. Iedereen heeft dan de mogelijkheid om te reageren. Voordat we deze procedure starten, organiseren we op woensdag 20 november een inloopbijeenkomst bij het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4.
Iedereen is dan van harte welkom tussen 19:00 en 21:00 uur. De inloopbijeenkomst heeft de vorm van een informatiemarkt. Aan verschillende tafels kun je vragen stellen. Er hangen kaarten en posters zodat je een goed beeld krijgt van de inhoud van de ontwerp-omgevingsvisie.
Lees meer op de pagina Omgevingsvisie.