Foto van de ingang van het Sportiom

Steun om Sportiom open en betaalbaar te houden

Aangemaakt op: 21-03-2024
Laatste wijziging op: 21-03-2024 16:30:53

Sportiom is een belangrijke plek in ’s-Hertogenbosch waar mensen kunnen sporten en ontspannen. Vanaf 1 januari 2024 heeft de exploitant van Sportiom te maken met hogere energiekosten. Om ervoor te zorgen dat een bezoek aan Sportiom betaalbaar en een belangrijke voorziening in onze gemeente beschikbaar blijft, compenseren wij een deel van de kostenstijging.

Belang van Sportiom

Sportiom is al sinds 1998 een belangrijke plek in onze stad voor zowel sportieve activiteiten als ontspanning. Er zijn verschillende sportvoorzieningen  zoals een sporthal, de ijsbaan en zwembaden. Daarnaast zijn er recreatieve voorzieningen zoals een subtropisch zwembad, fitnessruimte, wellness faciliteiten en meer. Het is een plek waar veel verenigingen maatschappelijk actief zijn en waar onze inwoners genieten van alle mogelijkheden die Sportiom biedt. Jaarlijks verwelkomt Sportiom zo’n 800.000 bezoekers uit onze gemeente en omliggende regio’s.

Hoge kosten voor gas en elektriciteit

Sportiom verbruikt veel gas en elektriciteit, wat een groot deel van de kosten voor de exploitatie vormt. Jaarlijks gaat het om ongeveer 750.000 kubieke meter gas en 5.000.000 kilowattuur elektriciteit. Door de oorlog in Oekraïne en de groeiende wereldwijde vraag naar energie zijn de energieprijzen sterk gestegen. Voor Sportiom betekent dit dat de energiekosten in 2024 met meer dan € 900.000 zullen stijgen ten opzichte van 2023. Eerder had de exploitant een vast energiecontract, waardoor de kosten niet eerder waren gestegen. Gemeenten en exploitanten van zwembaden en ijsbanen werden deels geholpen door landelijke regelingen om de hogere energiekosten op te vangen. Nu deze regelingen zijn gestopt, hebben veel gemeenten de exploitatiebijdrage aan zwem- en ijsbaanfaciliteiten al verhoogd om te voorkomen dat ze moeten sluiten en om het gebruik betaalbaar te houden.

Financiële steun

Om Sportiom open en betaalbaar te houden, is het noodzakelijk om financiële steun te bieden. Vooral de maatschappelijke onderdelen van Sportiom verdienen deze steun. Zo kunnen we Sportiom voor zwemlessen en sportverenigingen betaalbaar houden en blijft een belangrijke voorziening in onze gemeente behouden. De bijdrage van de gemeente wordt maximaal € 630.000 en vermindert als de energieprijzen dalen. Ook zal de exploitant zelf investeren in de energiebesparende maatregelen die mogelijk zijn. De exploitant staat voor de uitdaging om de rest van de stijgende energiekosten zelf op te vangen, wat neerkomt op bijna € 300.000 extra per jaar, na de financiële steun van de gemeente. Tegelijkertijd onderzoeken we of er versnelde nieuwbouw van Sportiom mogelijk is, zodat het energieverbruik in de toekomst verminderd kan worden.

Op 14 mei beslist de gemeenteraad over dit raadsvoorstel.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.