Taboe mentale gezondheid jongeren doorbreken

Aangemaakt op: 28-06-2024
Laatste wijziging op: 08-07-2024 09:37:34

Alle Bossche jongeren moeten de mogelijkheid hebben om hun mentale weerbaarheid en gezondheid te ontwikkelen. Veel jongeren voelen zich goed, maar voor een deel van de jongeren geldt dat niet. In de afgelopen jaren zien we dat deze laatste groep groeit. Zo had 51% van de studenten in Nederland in 2021 psychische klachten. Zo’n 13% van de Bossche leerlingen op het voortgezet onderwijs maakt gebruik van jeugdzorg. Onlangs heeft het college het actieplan Mentale gezondheid vastgesteld.

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren te maken hebben met stress, school- of prestatiedruk en burn-outklachten. Sociale media schetsen ideaalbeelden, wat vooral bij jongeren kan leiden tot grote onzekerheid. Daarbij werkte Corona als een katalysator.

Voortrekkersrol

Wethouder Talentontwikkeling Rick Vermin over mentale gezondheid: ‘‘Het is een landelijk maatschappelijk probleem dat zoveel jongeren psychische klachten hebben. Daar moeten we met z’n allen iets aan doen. Als gemeente hebben we daarin een belangrijke voortrekkende rol! We willen dat alle jongeren en jongvolwassenen in onze gemeente mentaal gezond zijn. We werken vanuit verschillende disciplines en samen met partners aan signalering en preventie. Hierbij willen we het taboe op mentale problemen doorbreken.’’

Jongeren kunnen op veel manieren en op veel plekken werken aan hun mentale gezondheid; thuis, met vrienden, in de klas, online of door te sporten. In het actieplan Mentale gezondheid stimuleren we vaardigheden die belangrijk zijn voor het omgaan met tegenslagen. We werken aan plekken, zowel fysiek als online, waar jongeren terecht kunnen met vragen. Professionals binnen onderwijs, vrije tijd en sport herkennen signalen en weten hoe ze moeten handelen.

Jip en Stille Strijd

Het actieplan Mentale gezondheid bundelt bestaande activiteiten en breidt deze uit met nieuwe. Dat doen we o.a. met trainingen op scholen en het stimuleren van community-vorming. Daarnaast openen we een Jongeren inlooppunt: het Jip. Jongeren kunnen hier anoniem en gratis binnenlopen als ze behoefte hebben aan een luisterend oor. Want praten lucht op! Het beter bespreekbaar maken van mentale gezondheid willen we ook met het kunstwerk Stille Strijd van SAZZA, Power of Art House. Het kunstwerk staat tot 1 juli op de Stationsweg in Den Bosch. Dit kunstwerk is inmiddels een bekend fenomeen dat al in veel Nederlandse steden heeft gestaan. Het kunstwerk Stille Strijd heeft al meermaals het taboe op depressie en suïcide weten te doorbreken.

Voor meer Informatie

Ga naar de website van Koo. Het JIP is gehuisvest aan Hinthamereinde 28, 5211 PN ’s-Hertogenbosch, openingstijden: elke donderdag tussen 16.30 – 18.30 uur.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.