Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Otter welkom in De Groene Delta

26 oktober 2018
Otter welkom in De Groene Delta

Vrijdag 26 oktober organiseerden we een aftrap van het project Welkom Otter. Gemeente ‘s-Hertogenbosch en ARK Natuurontwikkeling werken in dit project samen met gemeente Oss, Waterschap Aa en Maas en Waterschap De Dommel. Het doel is om het leefgebied voor de otter in Brabant te verbeteren. De otter is onmisbaar in een compleet ecosysteem. Daarnaast staat de otter voor een goede waterkwaliteit en gezonde natuur.

De kring van natuurgebieden rond ’s-Hertogenbosch is De Groene Delta. Vanaf de Maas is De Groene Delta een poort naar de beken Dommel en de Aa. De andere natuurgebieden worden in de regio verbonden. Grote kans dat de otter via De Groene Delta zijn weg vindt naar andere Brabantse natuurgebieden. Want de otter verspreidt zich over Nederland.

De Nederlandse populatie otters bestaat uit ongeveer 200 dieren. Het merendeel daarvan leeft binnen 50 kilometer van de Weerribben-Wieden in Overijssel. Via rivieren en beken verspreidt de otter zich over Nederland naar waterrijke natuurgebieden. De otter is een viseter en afhankelijk van water. 

Nu is het niet meer de vraag óf de otter opduikt in Brabant, maar wanneer. Vrijwilligers houden in de gaten of de otter al is gesignaleerd. Voortplanting en overleving van de otter bepalen het tempo waarin de otter zich over Nederland verspreidt. Helaas zorgt het Nederlandse verkeer nog steeds voor veel slachtoffers. Dit is de belangrijkste doodsoorzaak onder otters. Met makkelijke aanpassingen is dit voor een groot deel te voorkomen. 

De otter lijkt klaar om Noord-Brabant te veroveren. Is Brabant ook klaar voor de otter? Dit project levert een plan voor de ontwikkeling en verbinding van veilige passages voor otters in en rond ’s-Hertogenbosch en Oss. Het projectteam onderzoekt de belangrijkste problemen. Over grote lengte ‘ongeschikte’ oevers is een voorbeeld. Hiervoor worden maatregelen voorgesteld die de otter helpen om deze knelpunten op een veilige manier te passeren.

Otters verspreiden zich via oevers. Waar een watergang een weg kruist steken otters deze vaak over land over, wat levensgevaarlijk is voor de otter. 25% van de Nederlandse otters wordt jaarlijks doodgereden op wegen. Loopplanken onder bruggen zorgen ervoor dat de otters niet over de weg lopen. Dit soort maatregelen helpen niet alleen de otter maar ook andere dieren zoals bunzing, das en steenmarter. Wanneer we samen Brabant ‘ottervriendelijk’ maken, is het straks genieten van dit prachtige dier. Welkom otter!

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2018/10/article/otter-welkom-in-de-groene-delta.html