Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Eén tegen Eenzaamheid

22 november 2018
Foto van een man die voor zich uit staart.

’s-Hertogenbosch doet mee aan het landelijke actieprogramma Één tegen eenzaamheid. Het actieprogramma is een idee van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op dit platform delen we goede voorbeelden uit het land. Bedrijven, culturele- en religieuze instellingen, gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben de handen in een geslagen. En willen samen eenzaamheid aanpakken.

Wethouder Van Olden over Eenzaamheid: “Er zijn nog teveel inwoners die zich eenzaam voelen. Dat is niet acceptabel. Daarom ga ik ’s-Hertogenbosch samen met inwoners op zoek naar hoe we dit aanpakken. Wat kunt u als bewoner, als buur of als vrijwilliger betekenen?” 

Wij rekenen daarbij op uw creativiteit. Zoals ook bij ons gebeurt. Wethouder Van Olden heeft ook Erfgoed in zijn portefeuille. “Zo weet ik dat er in het Groot Tuighuis meer dan 120 vrijwilligers meehelpen om het erfgoed van ’s-Hertogenbosch te beheren. Die vrijwilligers genieten niet alleen van het sorteren van scherven maar ook en vooral van het sociale contact. Zo zijn er veel meer  momenten voor ontmoeting te bedenken, bijvoorbeeld vanuit de horeca of sportclubs.”

Coalitie Erbij 

In onze gemeente kennen we een brede samenwerking onder de naam Coalitie Erbij. Deze vertegenwoordigers van welzijns- en vrijwilligerswerk, onderwijs, bedrijfsleven, zorg en kerken hebben de afgelopen jaren haar ogen en oren goed open gehad. We trekken samen met hen op om onder de noemer “Samen is leuker” activiteiten te starten. En zorgen voor meer ontmoetingen tussen inwoners. Zo bellen vrijwilligers aan bij inwoners voor een praatje als het idee bestaat dat daar behoefte aan is. 

Jongeren

“Eén tegen eenzaamheid” richt zich vooral op ouderen. ’s-Hertogenbosch heeft juist ook aandacht voor jongeren. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (46 procent) van de jongeren tussen de zestien en twintig jaar zegt zich soms of vaak eenzaam te voelen. Volgens de onderzoekers gaat het om een onderschat probleem. Het kan ernstige gevolgen hebben zoals depressies, slaapproblemen, suïcidale gedachten, angstgevoelens en verslaving. 

Van Olden: ”Met Cityboost hebben we in onze gemeente een community die jongeren verbindt, motiveert en activeert. Zij kunnen een thema als eenzaamheid op een eigentijdse, ‘niet betuttelende’ manier oppakken. Ook onze jongerenambassadeurs kunnen hier het verschil maken.”

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2018/11/article/een-tegen-eenzaamheid.html