Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente 's-Hertogenbosch

Samen werken aan een veilige, gezonde school

6 december 2018
Ondertekenaars van de samenwerkingsovereenkomst

We willen op alle scholen voor Voortgezet Onderwijs een veilige en gezonde omgeving. Voor kinderen, ouders, leraren en ander personeel. Want iedereen presteert en ontwikkelt zich dan het best. Om dat belang te onderstrepen is een samenwerkingsovereenkomst getekend. Dat deden wij 6 december samen met alle scholen voor Voortgezet Onderwijs in ’s-Hertogenbosch. Ook de politie, GGD en Bureau Halt doen mee aan de samenwerking.

Daarmee is de samenwerking uniek te noemen in Nederland. De landelijke stichting School en Veiligheid volgt deze ontwikkeling. Zij staan regelmatig in contact met de werkgroep School en Veiligheid ’s-Hertogenbosch. 

Wethouder Ufuk Kâhya: “We willen dat jongeren het beste uit zichzelf halen. Samen met het onderwijs proberen we leerlingen daartoe uit te dagen.  Er gebeuren helaas ook dingen op school die hen daarin kunnen remmen. Denk aan pesten en ruzies, ook via sociale media, en groepsdruk. Een veilige en gezonde school is belangrijk. Het helpt om de talenten van de leerlingen maximaal tot ontplooiing laten komen.  Ik ben dan ook blij dat we samen de schouders eronder zetten.”

In 2017 zijn we een zelfde samenwerking gestart voor het basisonderwijs. Die is net zoals nu voor het Voortgezet Onderwijs gericht op het optimaliseren van de veiligheid op de basisscholen dit op sociaal en fysiek gebied.

Gezondheid

Op het gebied van gezondheid krijgen scholen advies. Via vragen van de scholen worden projecten uitgewerkt die de gezondheid van kinderen ten goede komen. Thema’s zijn onder meer gezond eten, gezond bewegen en milieubewustzijn. En liefst met elkaar samen. Omdat het ook gewoon leuk is en je zo langer gezond en vitaal blijft.

Stedelijke werkgroep

Een werkgroep school en veiligheid coördineert de samenwerking. Die bestaat uit medewerkers van politie, Halt-bureau, gemeente, GGD en 3 veiligheidscoördinatoren van verschillende scholen. De werkgroep draagt thema’s aan op basis van actuele problemen en ontwikkelingen. Twee keer per jaar organiseert ze een bijeenkomst voor alle veiligheidscoördinatoren. 

Alle scholen hebben een veiligheidscoördinator. Die is goed op de hoogte van wat er speelt op school en in de wijk. Bij vragen, neemt de coördinator contact op met de werkgroep of de politie.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2018/12/article/samen-werken-aan-een-veilige-gezonde-school.html