Ga naar de inhoud

Gastvrij en glasvrij Oeteldonk

25 februari 2019

Begin maart is het feest in de stad: Oeteldonk kleurt weer rood, wit en geel. Dit mooie feest willen we veilig laten verlopen. De binnenstad is daarom van 1 maart tot en met 5 maart glasvrij. Uit cijfers blijkt namelijk dat er tijdens carnaval veel incidenten met glaswerk zijn. Dat willen we minder maken met een verbod op glas in de binnenstad. 

Geen dranken in glas

De gemeenteraad heeft de burgemeester de bevoegdheid gegeven om tijdelijk een ‘glasloos’ gebied aan te wijzen. Horeca en bedrijven zoals supermarkten krijgen het verbod om drank in glas aan carnavalsvierders te verkopen.  Ook bezoekers mogen in de binnenstad geen dranken in glaswerk bij zich dragen. Zo willen we voorkomen dat er glas onder de feestvierders komt. Blik en plastic mag wel. 

Over dit besluit hebben we overleg gehad. Dat hebben we gehad met de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Hartje ‘s-Hertogenbosch en de Nederlandse Spoorwegen. 

Handhaven

Politie en Stadstoezicht controleren in de binnenstad op het gebruik van glas tijdens de carnavalsdagen. Ook bij de carnavalsvierders. Wanneer nu blijkt dat toch drank in glas verkocht wordt, spreken zij hier de verkoper en koper eerst op aan. Dit geldt ook voor de mensen die glaswerk bij zich hebben. Daarna kan er een boete voor gegeven worden.  

Duurzaamheid

Natuurlijk hebben we oog voor de mogelijke effecten van het glasverbod op de toename van plastic en blik. KHN onderzoekt hoe verduurzaming plaats kan vinden voor het gebruik van plastic glazen. 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/02/article/gastvrij-en-glasvrij-oeteldonk/