Ga naar de inhoud

Toren St. Jan

18 februari 2019
Toren van de Sint Jan

In de jaren 1978-1979 is de toren van de Sint-Jan gerestaureerd. Hierbij werden alle natuurstenen onderdelen vervangen door nieuwe kopieën. Vorig weekend is er een stuk natuursteen afgebroken bij één van de galmgaten (ter hoogte van de klokkenkamer) van de St. Janstoren. Aan de zijkant van de kathedraal. Dit stuk steen is op het onderliggende dak terechtgekomen. Om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt worden maatregelen genomen.

Geen risico nemen

Tijdens de restauratie van de toren werd onder meer voor het harde en duurzame trachiet gekozen. Dit met het idee dat deze steensoort minimaal vijftig jaar mee zou gaan. Bij enkele (uitstekende) natuurstenen onderdelen is gebleken dat de kwaliteit van de trachiet niet goed is. Dat de ‘levensduur’ korter is dan verwacht. De kans is niet heel groot dat er meer gesteente afbreekt. Dit blijkt uit overleg met de restauratiearchitect Maar wij willen geen enkel risico nemen. Bij de bogen ter hoogte van de tentoonstellingsruimte (stammende uit de Romaanse bouwperiode) is een kalksteen toegepast. Hier speelt het probleem van steenbreuk niet.

Maatregelen

Om te voorkomen dat er nog een keer gesteente afbreekt dat omlaag valt, is besloten om maatregelen te nemen. Met een hoogwerker worden de natuurstenen gecontroleerd. Losse delen worden weggenomen. Bij de bovenste galmgaten, welke grenzen aan de aan de kant van de straat (west, noord en zuidgevel) komen valnetten. Daarvoor zijn verkeersmaatregelen nodig (van 19-22 februari tussen 7.00-17.00). Afhankelijk van de controle aan de gevel wordt daarna besloten welke maatregelen nodig zijn.

Restauratieplan

Op dit moment ligt er een compleet restauratieplan klaar. De voorbereidingen starten half 2021 met de restauratie van de toren. Daarin begrepen is het herstel van het natuursteen, voegwerk en schilderwerk. De gemeente heeft hier laatst ook al een deel subsidie van het Rijk voor ontvangen.

 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/02/article/toren-st-jan/