Ga naar de inhoud

Opening eerste Wikihouse

28 maart 2019
Wikihouse

Donderdag 28 maart openden de deuren van het eerst bewoonde Wikihouse van Nederland! De woningmarkt is krap en dat vraagt om nieuwe en innovatieve oplossingen. Het Wikihouse is daar een goed voorbeeld van. Wethouder Roy Geers: “De gemeente ’s-Hertogenbosch positioneert zich als datastad en dit is een mooi voorbeeld. Daarnaast moedigen we innovatie aan.”

Wat is een Wikihouse?

De toekomst van de woningbouw wordt door nieuwe open, digitale productietechnieken steeds goedkoper. Door de nieuwe technieken is het steeds beter mogelijk om een woning aan te passen naar persoonlijke wensen. Mensen kunnen het heft weer meer in eigen hand nemen. Het Wikihouse is een online bouwsysteem voor iedereen. Een bouwsysteem dat op een open web systeem over de hele wereld steeds verder wordt uitgebreid. Het systeem is door iedereen te gebruiken. Bouw zelf en zoek iets uit de alsmaar groeiende bibliotheek. Een kwestie van downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten. Allemaal mogelijk zonder aannemer.

Minitopia

Deze woning is onderdeel van Minitopia, een experimenteergebied voor andere woonvormen in ‘s –Hertogenbosch. Er is veel aandacht voor de bouw van circulaire woningen. Het gaat om een tijdelijke invulling van het gebied voor een periode van vijf jaar.

Samenwerking Minitopia en KW1C

Circulair bouwen is binnen gemeente ’s-Hertogenbosch een belangrijk punt. In januari 2019 werden twee winnaars van een ontwerpwedstrijd rondom dit thema bekend. Deelnemers aan de wedstrijd waren tweedejaars studenten van de KW1C-opleiding Constructieve en Commerciële Bouwkunde.

Het eerste winnende team neemt met hun ontwerp deel aan de landelijke wedstrijd SLIMCirculair. Hier gaat het om het meest CO2-vriendelijke, duurzame, circulaire, vernieuwende en spraakmakende ontwerp. Het tweede team ziet hun ontwerp binnenkort echt gebouwd worden op Minitopia-2. Het ontwerp heeft een maximale oppervlakte van 50m² met alle standaard-voorzieningen. Het huis bestaat uit duurzame en/of hergebruikte materialen. Daarnaast moet het makkelijk te verplaatsen zijn. Wethouder Roy Geers juicht de samenwerking met het onderwijs over deze ontwikkelingen toe.

 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/03/article/opening-eerste-wikihouse/