Ga naar de inhoud

Slimme rateltikkers vergroten veiligheid voetgangers

13 maart 2019
Foto van een rood wandelaarsstoplicht

Veilig de weg kunnen oversteken is belangrijk. Zeker voor voetgangers die niet goed kunnen zien. Op verschillende plaatsen in de gemeente gebruiken we daarom zogenaamde ‘rateltikkers’(akoestische signaalgevers). Deze laten een verschillend geluid horen als het verkeerslicht op groen of rood staat.

Het afgelopen jaar bedachten we een aantal slimme toepassingen voor de rateltikkers. Wethouder Ufuk Kâhya: “We zijn continu bezig om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Daarbij gebruiken we steeds vaker slimme technieken. Met de nieuwe rateltikkers wordt het oversteken op drukke plaatsen veiliger en is er minder hinder voor omwonenden.”

Veiliger en slimmer

Hoeflake infratechniek en Vialis zorgden ervoor dat we de rateltikkers nu op afstand kunnen bedienen. Ook geven de tikkers zelf een melding aan de gemeentelijke verkeerscentrale wanneer er een probleem is met het geluid. En wanneer de veiligheid in het geding komt, schakelt de tikker zichzelf uit. Daarnaast is het mogelijk om de geluidssterkte vanuit de verkeerscentrale te regelen. Zo klinkt de tikker luider op het moment dat het nodig is, maar ook zachter wanneer dit mogelijk is.

Toekomst

Deze week plaatsen we de eerste tien slimme rateltikkers op het kruispunt Aartshertogenlaan bij het ds. Pierson College. De komende tijd proberen we de nieuwe techniek hier uit. Samen met een vrijwilliger van het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch testen we ter plaatse de geluidssterkte.  Bij een goed resultaat gaan we deze rateltikkers ook bij andere verkeerslichten toepassen.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/03/article/slimme-rateltikkers-vergroten-veiligheid-voetgangers/