Ga naar de inhoud

Onderzoek om ondermijnende criminaliteit te voorkomen

16 april 2019
Eurobiljetten wapperen aan een waslijn

De gemeente gaat meer onderzoek doen om criminele activiteiten aan te pakken bij subsidie aanvragen.

Bibob

Bij de aanvraag van vergunningen, bij vastgoedtransacties met de gemeente en bij overheidsopdrachten kan de gemeente een Bibob onderzoek doen. Met zo’n integriteitsonderzoek wil de gemeente voorkomen dat ze criminele activiteiten mogelijk maakt. Ook beschermt de gemeente zo de betrouwbare ondernemers.

Subsidie aanvragen

De gemeente kan vanaf nu ook onderzoek doen bij subsidie aanvragen. Niet bij alle aanvragen, alleen als signalen wijzen op criminele activiteiten. Hierdoor is er zo min mogelijk extra belasting voor inwoners en ondernemers. Blijkt uit het onderzoek dat er ernstig gevaar dreigt dat de subsidie wordt misbruikt? Dan verstrekt de gemeente de subsidie niet.

Ondermijnende criminaliteit

De gemeente zet zich in tegen ondermijnende criminaliteit. Dat is de verwevenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld. Georganiseerde criminelen gebruiken de bovenwereld als middel om hun activiteiten uit te voeren. Zij hebben bankrekeningen nodig, vergunningen en makelaars en notarissen om geld wit te wassen. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie en zorgt voor oneerlijke concurrentie.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/04/article/onderzoek-om-ondermijnende-criminaliteit-te-voorkomen/